Sudan’ın Batı Darfur eyaletinde geçtiğimiz haftadan bu yana süren kabile çatışmalarında en az 35 kişinin öldürüldüğü ve 16 köyün yakıldığı bildirildi.

Sudan İnsani Yardım Komiseri Ömer Abdulkerim, Batı Darfur’un başkenti Cuneyne’den telefon bağlantısıyla AFP’ye yaptığı açıklamada, “Çatışmalarda iki taraftan 35’ten fazla kişi öldü. El-Mesiriyyetu’l Cebel kabilesi nüfusunun çoğunlukta olduğu yaklaşık 16 köy tamamen yandı” dedi.

Batı Darfur’a bağlı Cebel Moon bölgesinde 17 Kasım'da Mesiriyyetu’l Cebel kabilesi ile Arap kabilelerinden bir grup arasında çatışmaların patlak verdiğini aktaran Abdulkerim, Arapların ikamet ettiği bazı köylerin de yakıldığını ve oradaki sakinlerin komşu Çad’a kaçmak zorunda kaldığını ifade etti.

Batı Darfur Valisi Hamis Abdullah Ebker, çatışmaların geçen hafta yaşanan ‘deve hırsızlığı’ sebebiyle meydana geldiğini söyledi. Ebker, “Bölgeye askeri takviye yapıldı. Şu an durum istikrara kavuştu” dedi.

Darfur eyaleti, Ömer Beşir’in 30 yıllık iktidarına karşı başlayan Nisan 2019’daki protestoların ardından görevden alınan Beşir’in yönetimi sırasında 2003 yılında iç savaşa sahne oldu. Afrikalı bir azınlık grubunun Darfur eyaletinin siyasi ve ekonomik olarak dışlandığı iddialarıyla Ömer Beşir rejimine isyanıyla başlayan savaşın sonunda BM verilerine göre 300 bin kişi öldü. Savaşın eyalet üzerindeki etkileri son yıllarda gerilese de bölgede silah kullanımının yaygın olması nedeniyle çiftçiler ve çobanlar arasındaki anlaşmazlıklar silahlı çatışmalara dönüşebiliyor.