Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk, Etiyopya sınırına yaklaşık birkaç kilometre uzaklıktaki Faşaka’nın Vadi el-Kuli ve Aroud bölgelerinde Sudan ordusunun kuruluşunun 67. yıldönümü münasebetiyle yapılan kutlamada törenlerinde konuşma yaptılar. Kutlamaya Egemenlik Konseyi’nin çok sayıda üyesi ile Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Maliye Bakanı, Kültür ve Enformasyon Bakanı katıldı.

Burhan yaptığı konuşmada “Faşaka’da kalan topraklarımız var. Müzakere ve barışçıl yollarla buraları geri almaya çalışıyoruz. Bunun için diplomatik yolları kullanacağız ancak başka seçeneklerimiz de mevcut” ifadelerini kullanarak askeri bir seçeneğe işaret etti. Faşaka bölgesinde hala Sudan ordusunun kontrol sağlayamadığı 6-7 bölge olduğuna dikkat çeken Burhan “Komşu Etiyopya'nın aramızdaki ilişkinin farkına varmasını ve mantığın sesini dinlemesini istiyoruz. Bu toprakların Sudanlı olduğunu ve kuvvetlerimizin burada kalacağını göstermek için silahlı kuvvetlerin bayramlarını Faşaka’da kutlamayı tercih ettik. Güçlerimiz burada kalacak ve bu bölgeyi yeniden inşa etmeye kararlıyız” dedi.

Burhan çiftçilere Faşaka bölgesindeki tarım arazilerini yabancılara kiralamamaları çağrısında bulunarak “Her geçen gün daha çok topraklarımıza girmelerinden fazlasıyla zarar gördük” dedi.

Sudan ordusu geçtiğimiz kasım ayında Faşaka bölgesindeki topraklarının yüzde 90'ından fazlasını geri aldıktan sonra bu bölgedeki altyapının geliştirilmesi ve yeniden inşa edilmesinin bir parçası olarak, dün Burhan ve Hamduk Vadi el-Kuli ve Aroud bölgelerinde birden fazla köprü ve yolların açılışını yaptı.

Şarkul Avsat