Tunus parlamentosu, 31 Mayıs’ta Hişam Meşişi hükümetindeki 6 bakanın sorgulanmasına yönelik bir genel kurul toplantısı düzenledi. Mevcut hükümete ve çoğu hala görevde olan bakanların performanslarına birçok eleştiri yöneltildiği biliniyor. Bu durum, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 11 bakanın anayasal yemin etmesini kabul etmeyi reddetmesinden sonra gelişirken, Said’in bu kararı parlamentonun bakanların adaylıklarını onayladığı 26 Ocak tarihinden bu yana bakanlık pozisyonlarının üstlenilmesini engelliyor.

Gensoru oturumu Dışişleri ve Yurtdışındaki Tunuslular Bakanını, Yerel İşler ve Çevre Bakanını, Turizm ve Kültür İşleri Bakanını, Din İşleri Bakanını, Devlet Mülkiyeti ve Emlak İşleri Bakanını, İskan ve Altyapı Bakanını kapsadı.

31 Mayıs’ta gerçekleştirilen oturumunda, bazı iktidar koalisyonu ve muhalefet partileri, Başbakan Hişam el-Meşişi’nin de parlamentoda bulunması ve ülkenin tanık olduğu koşulları Tunuslulara açık şekilde anlaşması çağrısı yaptı.

Yaşasın Tunus Partisi lideri Mustafa bin Ahmed, hükümet üyeleriyle yapılan oturumların, ‘özellikle de başbakanın yokluğunda, parlamenterlere doğrudan hitap edilmemesi ve yalnızca bir oturumdan diğerine bazı bakanların dinlenmesi nedeniyle’, sık ve neredeyse şekli oturumlar haline geldiğini söyledi. Bin Ahmed, Tunus’taki koşulların son derece tehlikeli olduğunu söylerken, krizin ekonomik ve toplumsal açıdan benzeri görülmemiş düzeye ulaştığı ve ileriye atlama politikasının bir çözüm olmadığı konusunda uyardı. Mustafa bin Ahmed ayrıca, “Bu nedenle tüm siyasi ve toplumsal partiler bu karanlık tünelden çıkmak için sorumluluklarını üstlenmelidir” dedi.

Gözlemciler, parlamentonun hükümetin performansını takip etmek için yaptığı çalışmada vurgulamak istediği eylemin, bakanlık değişikliğini reddetmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Kays Said’e yönelik olduğuna inanıyor. Cumhurbaşkanının 11 bakanı kapsayan bakanlar kurulu değişikliğini onaylamamasının hükümeti çalışmaktan ve programlarını uygulamaya devam etmekten caydırmayacağını söyleyen gözlemciler, parlamentonun da hükümet performansını düzenli olarak takip etmekten vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Eski Cumhurbaşkanı ve Nida Tunus Partisi’nin iktidar olduğu dönemde meclis başkanı Muhammed en-Nasır, el-Beci Kaid es-Sibsi tarafından kurulan partinin, 2014 seçimlerini kazandıktan sonra ülkeyi yönetmek için sol hareketle koalisyon kurmak istediğini açıkladı. Nasır, Nahda Hareketi olmadan bir hükümet kurabilmek için partinin, solun temsilcileriyle fikir birliğine varmak amacıyla fiili istişarelere öncülük ettiğini de belirtti. Nasır, Nida Partisi’nin Nahda Hareketi ile uzlaşı sağlama niyeti taşımadığını vurguladı.

Muhammed en-Nasır, ‘İki Cumhuriyet ve Bir Tunus’ kitabının tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Tunus’ta eksik olan şey, liderlik ve devlet liderinin kişiliğidir. Bu niteliklerin en önemlilerinden biri de liderin kişisel, partizan ve ailevi çıkarlar taşıması ve egolu olmasıdır. Bu durum halkına umut vermeyen, acılarını hissetmeyen, yoksulluğundan ve sefaletinden rahatsız olmayan bir liderlik altında bugün yönetim krizinin sebepleri arasındadır” dedi.

Şarku'l Avsat