Akademya Dergisi’nin yeni sayısı 2017’in ilk günlerinde çıktı. 3. Dönemin birinci sayısı olarak takdim edilen dergi, özelikle genç kalemlerin ilk makaleleri ile dikkat çekiyor. Derginin “üçüncü dönem” olarak çıkmasına ise şöyle açıklık getiriliyor “önsöz”de:

- “Uzun bir aradan sonra ve Akademya III. Dönem ilk sayımızla, sizlerle tekrar beraberiz. Peki niçin yeni dönem? Başkalarını da sıralayabiliriz belki ancak başlıcalarını paylaşmamız gerekirse:

Birinci olarak, mevcud çekirdek kadromuza ek olarak, kadromuzu idareci, organizatör, yazar, konuşmacı, temsilci, emekçi, destekçi ve danışmanlarımızla neredeyse baştanbaşa yenilediğimiz ve zenginleştirdiğimiz için.

İkinci olarak, Akademya Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKADEMDER) olarak artık dernekleştiğimiz ve gerek Selim Beyler ve Süleyman Toker gibi kahramanlarımızı bize kazandıran Akademya Ankara, gerek Ahmed Fehim Uyar ve Ethem Olgun gibi genç, kıymetli ve işbilir değerleri kazanmamıza vesile olan Akademya Konya, gerek Büşra Gün gibi şimdiden göz kamaştıran genç konuşmacı ve yazarlarımızla birlikte sayısız gönüllümüzü bize kazandıran Akademya Kadın Kolları, gerek Ekrem Kubilay Karadeniz gibi –ki sevgili Metin Soyluk’la beraber sunucu ve sempozyum moderatörlerimizdendir aynı zamanda- Akademya vitrininin en nâdide pırlantalarından birini bize kazandıran Akademya Gençlik Kolları, gerekse Akademya Sahaf olarak çeşitli kollarımız ve kuruluşlarımızla her gün büyüyen ve gelişen dinamik bir müessese niteliği kazandığımız için.

Üçüncü olarak, dergicilik ve yayıncılık faaliyetinin artık ötesine geçtiğimiz ve sadece son bir yıllık dönem zarfında İstanbul ve Ankara’daki çeşitli kültür merkezlerinde –fedakâr dostumuz Ramazan Bora başta olmak üzere, kadîm dostumuz Yusuf Pazar ve birçok Akademya gönüllüsünün değerli katkılarıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 24-25 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz “Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu” dahil- 300’den fazla kültür-sanat organizasyonu ve eğitim programı gerçekleştirdiğimiz, inşallah bundan sonra da kesintisiz devam edeceğimiz için.
Dördüncü olarak, dergi yayın periyodlarımızdaki gecikmeyi engelleyecek tedbirleri aldığımız ve inşallah bundan sonra düzenli olarak sizlerle buluşacağımız için…”

Akademya Dergisi’nin yeni sayısındaki makaleler de oldukça çeşitli. Ancak esas dikkati çeken, Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun 29 Kasım 2014 tarihinde, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde verdiği tarihî “Adalet Mutlak’a” konferansının, ilk defa Aylık dergisi tarafından gerçekleştirilen ses kaydı çözümünün, Akademya editörleri tarafından son şekli verilerek tam metin olarak yayınlanması…

Dergi muhtevasında,  Ali Ekmel Bilir’in “Retorikten Stratejiye” başlıklı yazısı, İslâm Ekonomisi üzerine doktora yapan akademisyen yazar ve konuşmacı Melih Oktay imzalı “İktisat ve Gerçeklik” başlıklı çarpıcı yazı, Hülya Uyar imzalı “Göbekli Tepe ve Turna Kuşu Sembolizmi” yazı, Mehmet Ali Demir’in “Müzik Sorularına Cevablar” başlıklı yazısı, ilk elde dikkat çeken makaleler arasında…

Yine, Ercan Çifci imzalı “Kadın ve Ötesi”, Okay Toltay imzalı “Evrim Teorisi - Tekâmül Nazariyesi Darwin Patentli midir?”, Dr. Vehbi Kara imzalı “Cifir İlmi ve Haddini Bilmek Üzerine”, Sedat Bulut imzalı “Işık Rahiblerinin Kökleri ve Dalları Üzerine Bir Deneme”, Fatma Aslıhan Doğan imzalı “Şifanın İzinde: Çinlilerde ve Japonlarda Tıb”, Yılmaz Aksu imzalı “Elif - Resim Redd Kökündendir, Kubilay Akın Gürel imzalı “Mühendislik Etiğine Kısa Bir Giriş”, Sezai Kırlangıç imzalı “Kürt Kültüründe Batılılaşma”, Erdal Durdu imzalı “Bilgisayar Metaforu” tercümesi, Selim Beyler imzalı “Ord.Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Sultan Abdülaziz Han” gibi makaleler de derginin muhtevasında ilk göze çarpan, muhtevası yoğun yazılar...

Akademya’nın genç ve yetenekli yazarlara yer verdiği bu sayısında, Elçin Esin imzalı “Nurettin Topçu ve Hareket Felsefesine Dair”, Fatma Uysal imzalı “Adler ve İnsanı Tanıma Sanatı”, Zeynep Nurseli Güleç imzalı “Felsefe Tarihi Üzerine Bir Roman: Sofie’nin Dünyası”, Ali Öztürk imzalı “Saint-Simon: İlk Sosyolog - İlk Sosyalist”, Hanife Kındır imzalı “Victor Hugo ve Bir İdam Mahkûmunun Son Günü”, Gizem Dik imzalı “Orwell’in Kitabları ve Sigaraları”, Emine Öz imzalı “Cioran’ın Gözyaşları ve Azizleri” başlıklı makalelere de yer verilmiş.

Arka kapakta ise Rukiye Şenel’in “Hakîm” isimli portre çalışması yer alıyor.

Hayreddin Soykan imzalı “Kimliğimiz, Prensiblerimiz, Hedeflerimiz, Projelerimiz, Müessesemiz” başlıklı makale ise Akademya dergisinin ve derneğinin, hedef ve projelerinden bahsediyor, bir nevi yol haritasını çiziyor.

Akademya Dergisi 3. Dönem ilk sayısı, gerek yoğun ve çeşitli muhtevası, gerek dernek faaliyetleri çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri ile fikir, ilim, sanat alanında ses getirici işlere imza atmaya hazırlandığını gösteriyor. Hayırlara vesile olmasını diliyorum…
 
NOT: Akademya Konferansları’nda bu Cumartesi (7 Ocak 2017), saat 12:00’de Üsküdar Belediyesi Doğancılar Semt Konağı’nda makine ve bilgisayar mühendisi Nadir Cevahir’in “Kuvvet Makinesi ve Enerjide Yeni Ufuklar”; saat 14:00’de Sultanahmet’teki Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde ise Hacegül Vakfı idarecisi Erkan Sivri’nin “Allah Tasavvuru Üzerine” başlıklı programları gerçekleşiyor.
 

Baran Dergisi 521. Sayı