Hazret-i Muaviye (radıyallâhu anh) de ashabın büyüklerinden biridir ve Kâinatın Fahri Efendimiz’in (s.a.v.) nice övgüsüne ve müjdesine mazhar olmuş, O’ndan 163 hadis nakletmiştir, onun akrabasıdır ve İslam’a nice hizmetlerde bulunmuştur.

İsmi ve nesepleri; Muâviye bin Ebû Süfyân b. Sahr b. Harb b. Umeyye b. Abdişems b. Abdimenaf b. Kusay b. Kilab’dır. Kureyş kabilesinin Emevî ailesindendir. Künyesi Ebu Abdurrahman’dır, Ebu Yezid ile de künyelendiğini söyleyenler vardır.

Hz. Muaviye, babası Hz. Ebu Süfyan’ın İslâm’a daha çok hizmet verebilme gayreti ile Fahr-i Kâinat Efendimiz’e (s.a.v.) “Ya Resûlullah! Muaviye’yi vahiy kâtibiniz kabul eder misiniz?” isteği ve Cebrail’in (a.s.) Efendimiz’e (s.a.v.) Hz. Muaviye’nin emin olduğunu bildirmesi üzerine vahiy kâtibi olmuştur; artık Efendimiz’in (s.a.v.) eminidir.

Efendimiz’in (s.a.v.) vahiy kâtipleri arasında en uzun süreli bulunanlar Hz. Zeyd bin Sabit ve Hz. Muaviye’dir. Fahr-i Kâinat Efendimiz’in (s.a.v.) mektuplarını yazan da Hazret-i Muaviye bin Ebu Süfyan’dır. Efendimiz (s.a.v.) zamanında Huneyn, Taif ve diğer cenklerde hazır bulunmuş, hem malı hem de canı ile cihad etmiştir.
 
Hz. Muaviye’ye dair yazılmış 7 bölümden oluşan yazıları buradan okuyabilirsiniz. Yazıları, üzerine tıklayarak açabilirsiniz.

Hal'ül Müminin  
Halül Mü'minin -II-
Halül Mü’minin –III-
Halül Mü'minin -V-
Halül Mü'minin IV
Hal'ül Mü'minin -VI-
Hal'ül Mü'miin -VII-