Yeni Nizam Yeni İnsan (YENİNDER) derneğinde 28 Şubat mağdurları için düzenlenen etkinliklere dün de devam edildi. MAZLUMDER Gen. Sek. Av. Kaya Kartal’ın konuşma yaptığı programda sinevizyon gösterimi de yapıldı.

“28 Şubat Yargı Kararları ve Çelişkileri” başlıklı konuşmasında Av. Kaya Kartal, cezaevlerinde bulunan Müslümanları her ziyaret edişlerinde, onların dik duruşlarından dolayı motive olduklarını söyledi. Kartal, “28 Şubat'la hesaplaşmanın yolu, davalardaki çelişkileri ortadan kaldırmaktır” dedi.

Çelişki üstüne çelişki
Müslümanların basit birtakım suçlama ve kumpaslarla neden hâlâ hapiste olduklarının bugün daha net anlaşıldığını ifade eden Kartal, İBDA-C, Hizbullah, Hizbuttahrir gibi davalara dayanak yapılan iddianame ve dosyalardan çok sayıda örnek verdi.
Uğur Mumcu cinayetini işlediği iddiasıyla yıllarca hapis yatan birinin sonradan o gün düğünde olduğunu, Jak Kamhi cinayetini işlemekle suçlanan bir müslümanın ise 25 yıl hapisten sonra serbest bırakıldığını hatırlatan Kartal, 28 Şubat sürecinde düzenlenen brifingli hakim ve savcıların bugün tutuksuz yargılandığını, onlar tarafından müebbet hapisle yargılanmış 600 kadar insanın ise yıllarca hapishanelerde yaşadığını söyledi.

“Dün Ergenekon şimdi de FETÖ mağdurları engeli”
Ergenekon Davası’ndan yargılananların 2-3 yıl sonra serbest kaldığı halde onlardan yıllar önce hapis cezası alanların hala serbest bırakılmayışının anlaşılır birşey olmadığını belirten Kartal, 28 Şubat mağdurlarını ilgili makamlara hatırlattıklarında dün “Ergenekon davası mağdurları” ileri sürülürken, bugün de “FETÖ mağdurları”na öncelik talebi tanınmasından ötürü çeşitli çekincelere şahit olduklarına dikkat çekti.

FETÖ operasyonları sonrası 4-5 bin kadar hakim ve savcıyla ilgili ihraç, hapis ve firar vakalarının yaşandığını söyleyen Kartal, bunlar arasında 28 Şubat zulmünde rol alanlar da olduğunu, hatta şu an Silivri'de bulunan 28 Şubat mağdurlarıyla yan yana koğuşlarda bulunduğunu belirtti.


“Kaçak güreş”
Topyekûn çözüm noktasında yıllardır hükümet çevresinde korkular yaşandığını ifade eden Kartal, bu korku sürerken AK Parti hükümetleri döneminde dünyaya gelen mağdurlardan bir kısmının çocuğunun evlendiğini, en az 15 yaşını dolduran çocuklar olduğuna dikkat çekti. Kartal, mağduriyetlerin şimdiye kadar giderilmesi noktasında o dönem verilen sözlerin çoğunun “kaçak güreş”lerle önemini kaybettiğini söyledi.
 
Haber: C. Dalkılıç