Dünya petrolünde söz sahibi olmak isteyen Amerika, Suudi Arabistan ile İran’ı savaştırıp oluşacak krizden vurgun yapmak istiyor. Petrol üretiminde artırım kararı alan ABD, olası savaş sonrası OPEC’i devre dışı bırakıp, fiyatları da kendi belirleyecek.

Amerika, Suudilerin sıcak para akışını kesmek için Suudi petrol şirketi Aramco’yu da Kral Selman’ın özel talebine rağmen 
borsaya almıyor. 10 milyon varil günlük üretimi, 2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük petrol üretim ve arz şirketi olan Aramco’nun borsaya alınmaması da ABD’nin petrol planının bir parçası.

Suudi Arabistan’ın ard arda gelen saray darbeleri ve hükümet krizleriyle sarsılmasının altında ABD’nin dünyada petrolün tek efendisi olma hesaplarının yattığı ortaya çıktı. Akit’in uluslararası kaynaklardan derlediği bilgilere göre ABD, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en önemli üyesi Suudi Arabistan’ı istikrarsızlaştırarak petrolde söz sahibi olmaktan çıkarmaya çalışıyor.

KÜRESEL PETROL OPERASYONU!

ABD’nin petrol operasyonunun ayrıntıları şöyle: Dünya petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara artık dur deme kararı kararını veren Amerikan petrol devleri, Donald Trump ile görüşerek destek istediler. Amerikan petrol şirketlerinin dünyada fiyatları belirleyen tek otorite olmasının, ülkenin dünya egemenliğini pekiştireceğini vurgulayan petrol baronları, Trump’tan tam destek aldı. Plana göre, dünya petrol üretiminde en büyük söz sahibi iki ülke olan Suudi Arabistan ve İran, uzun yıllar sürecek gerginlik ve savaşa sürüklenerek petrol üretimlerinde büyük düşüşler sağlanacak. Suudi Arabistan’ın günlük 10 milyon varillik, İran’ın ise 3.2 milyon varillik üretimleri savaş ve istikrarsızlığın etkisiyle düşünce, ABD petrol üretimi kademeli olarak artırılacak, savaş nedeniyle artan petrol fiyatlarıyla ABD tarihinin en büyük vurgununu yapacak.

ABD ÜRETİMİNİ ARTIRACAK

ABD’nin küresel petrol üretiminde tek söz sahibi olma niyeti, üretimi artırma planlarından da açıkça görülüyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), geçtiğimiz 17 Ekim’de ülkenin ham petrol üretiminin gelecek sene artmaya devam ederek, rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini duyurdu. EIA’dan yapılan açıklamada, ülkenin ham petrol üretiminin 2018’de günlük ortalama 9,9 milyon varile yükselmesinin öngörüldüğü ifade edildi.