Türkiye'nin etrafına mevzilendiği ABD-AB unsurlarıyla yaptığı mücadelede, elleri kolları bağlanan ve planları bozulan ABD-AB, Türkiye'ye engel olabilmek için her türlü alanda çeşitli ambargo ve yaptırımları devreye sokuyor. Batı’nın güdümünde olan TÜSİAD ile de ekonominin gelişimine engel oluyor.
Türkiye'nin S-400 hamlesine karşın ABD ve AB, üstü kapalı yeni ambargolara başladı. Türkiye'ye kritik mühimmat ve yedek parçaları satmamaya başlayan Almanya sonrası ABD'de de alınan kameralar İHA'larda kullanmak istenince ambargo uygulamaya başladı.
Farklı Bir Tehdit de NATO'dan
S-400'le ilgili farklı bir tehditte NATO'dan geldi. NATO Askeri Komitesi Başkanı Petr Pavel ise 'Türkiye S-400 alabilir ama sonuçlarına da katlanmak zorunda kalır' dedi.
 “Kara liste” kozunu bu kez S-400 füzeleri için devreye sokan Amerika, bu adımla Türkiye’yi hava savunmasız bırakmak ve batıya bağımlılığını devam ettirmeyi amaçlıyor.
Amerika Türkiye’nin Çin yahut Rus füzesine yönelmeden önce Patriot alım talepleri karşısında da türlü zorluklar çıkarmıştı. Patriot’u Türkiye’ye fahiş fiyatlara satmak isteyen Amerika, Türkiye’nin teknoloji transferi taleplerini de reddetmiş ve Türk mühendislerin hiçbir şekilde sisteme müdahale etmeyeceği garantisi istemişti. Üstelik Patriot bataryalarının nerede ne zaman kime karşı kullanıldığının açık listesinin paylaşılmasını da öngören anlaşma sunulmuş, kullanım süresi sonuna kadar kullanılmayan bataryaların iade edilip yine yüksek fiyatlara yenilerinin alınması istenmişti.
Amaçları “Savunmasız Türkiye”
Amerika’nın geçmişten bugüne Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi edinimi karşısında yaşadığı bu süreçlerin, Türkiye’nin dışa bağımlılığını sürdürmeyi ve daha da ötesinde savunmasız bırakmayı hedeflediği belirtiliyor. Türkiye, Suriye sınırından yönelen DEAŞ tehdidi karşısında dahi NATO şemsiyesini sağlayamamış, bin bir zorlukla getirilen Patriot’lar kullanılmadan geri gitmişlerdi.
Türkiye, TÜSİAD gibi kurumları acilen yönetim altına almalı, NATO’nun, ABD ve AB’nin güdümünden kurtulmalı, kendi piyasasını oluşturmalı.