Bir yıl öncesine kadar gizli görüşmelerde bulunan Netenyahu ve Sisi'nin, kameralar önünde dikkat çekmeye başladığı bir dönemde yeni bir enerji anlaşması dünya gündemine yansıdı. Sisi'nin dört yıllık iktidar döneminin sonuna yaklaşırken seçim hazırlığına girdiği bir dönemde yapılan anlaşmada üç farklı şirketin adı geçiyor.
İsrail'de faaliyet gösteren Amerikan Noble şirketi ve İsrailli Delek şirketi ile Mısır'ın Dolphin Energy şirketi arasında 10 yıl süresince 65 milyar metreküp doğalgaz için iki anlaşma imzalandı.

Noble şirketinin yaptığı açıklamaya göre, anlaşmalar, İsrail'in Akdeniz'deki Tamar ve Leviathan sahalarının her birinden 32,5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 65 milyar metreküp doğalgazın 2030 yılına kadar Mısır'a nakli hesaplanıyor.

Mısır'da sanayi, petrokimya endüstrisi ve gelecekte de elektrik üretimi için kullanılacak doğalgazın ilk kısmının 2019 sonunda bu ülkeye ulaştırılması planlanıyor. 

Noble Energy Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Gary W. Willingham'ın, "anlaşmaların bölgesel doğalgaz piyasasının gücünü göstermeye devam ettiği" şeklinde açıklamada bulunması dikkat çekti.

Mısır'ın gaz tüketiminin üretiminden fazla olduğunu İsrail basını bir süre önce gündeme getirmişti.

15 milyar dolarlık toplam maliyet belirtilen anlaşma kapsamında, doğalgaz iletiminde kullanılacak boru hattı güzergahı henüz net değil. İsrail açıklarındaki Tamar sahasında 280 milyar metreküp, Leviathan sahasında ise 622 milyar metreküp gaz rezervi bulunuyor. Tamar sahasından halihazırda doğalgaz üretimi yapılırken, Leviathan'da üretimin 2019'da başlaması planlanıyor.
İsrail geçtiğimiz yıl Kıbrıs Rum kesiminden bazı enerji şirketleriyle de enerji alanında görüşmüş, Rum kesiminin Akdeniz'de doğalgaz ve pertol arayışına başlayacağı ilan edildiğinde Türkiye tarafından Akdeniz kıta sahanlığı hukuku gündeme getirilmişti.