Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib operasyonuyla ilgili “Arazideki, sahadaki durumu istihbaratımız ve askerimiz birlikte değerlendirecekler. Ona göre adımlar atılacak” dedi. Öte yandan İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.

AK Parti Kampı’nda gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesinde Kuzey Irak, Suriye ve İdlib’i konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, bazı konsolosluk meselelerini de görüştüklerini aktardı. Çavuşoğlu, “Zaten Rex Tillerson ile her on günde bir değişik konuları görüşüyoruz. İyi bir diyaloğumuz var. İran Dışişleri Bakanı ile de görüştük. İdlib’deki durumu takip ediyoruz” diye konuştu.

İdlib neden önemli?

“İdlib’de Türk askerinin durumu nedir” sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

“Biz Astana’da bir mutabakata vardık. Bu bölgelerde çatışmayı önlemek istiyoruz. Yani çatışmasızlıklar bölgesi ya da gerginlikleri azaltıcı bölge. Tabii burada belli bölgelerde Rus, İranlı gözlemleciler olacak, İdlib içinde de bizim gözlemciler olacak. Elbette İdlib içinde bizim gözlemcilerimiz de güvenli olan yerlerde olacak ki herhangi bir risk olmasın. Çünkü herkesin garantörlüğü var. O nedenle yani İdlib’de zaten ağırlıklı olarak Özgür Suriye Ordusu ve Halep’ten gelen siviller var ama her yerde olduğu gibi bu bölgede de radikal unsurlar vardır. Rusya’ya ve diğerlerine de söyledik, ‘havadan gelişi güzel bombalama yapmayın çünkü siviller de ölüyor.’ Varsa bir yerde terörist onun tespit edilip, onunla mücadelenin yapılması lazım. Svilleri ya da ılımlı muhalefeti gelişgüzel bombalamanın bir faydası yok hatta oradaki insani yardımı ulaştıran bazı örgütlerin de temsilcilerin yaralandığını da bugün bana Rex Tillerson söyledi. Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak. Astana bir yerde güven artırıcı önlemler için, çatışmaların, durdurulması için bir platform ama amacımız şimdi Cenevre sürecin canlandırmak. De Mistura da bunun için çalışıyor. Biz de kendisine destek veriyoruz. (İdlib’e, ÖSO’ndan gelecek istihbarat paylaşımına göre mi gireceğiz) Arazideki, sahadaki durumu istihbaratımız ve askerimiz birlikte değerlendirecekler. Ona göre adımlar atılacak.”

TSK destekli OSÖ İdlib’de
Türkiye, Rusya ve İran’ın uzlaştığı Suriye’deki çatışmasızlık bölgesi için düğmeye basılmasıyla birlikte TSK destekli Özgür Suriye Ordusu İdlib’e hareket etti. ÖSO güçleri ilk olarak Suriye tarafındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı’nın kontrolünü sağladı. Çatışmaların uzun sürmesi, güvenlik nedeniyle insani yardımların bölgeye ulaşamaması yeni bir göç dalgası tehlikesini de beraberinde getirdi. Kızılay ve AFAD, olası göç dalgasına karşın çalışma başlattı.

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.

İntikalin yapılacağı İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketlilik sürüyor.

Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen yaklaşık 30 araçlık zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de sınır karakollarına sevk edildi.

Araçların tırlardan indirildiği mahallelerde vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker", "Şehitler ölmez vatan bölünmez şeklinde" sloganlar attı.
Vatandaşların alkışları arasında askeri araçlar sınır birliklerine doğru hareket etti.


Türkiye, Rusya ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirdiği toplantılarda, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye'nin İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı