Selam ile…
Dünyanın muhtelif ülkelerinde gelir dağılımı, vergiler, yolsuzluklar; hasılı “adaletsizlik” sebebiyle başlayan protestolar hükümetleri yıkmaya devam ederken, yeni dünya düzeninin ayak sesleri de duyulmaya başlandı. Küresel sermayenin, dünyada tek kutup olduğu iddia edilen ABD’den, bu zamana kadar kendisini ilgilendirmeyen hiçbir hususta taraf belirtmeyen ve liderlik iddiası olmayan Çin’e doğru kaymaya başlaması, ABD açısından bir tehdit oluştururken, bu tehdidin neticesi ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları oldu.
 
Oysa ki Çin, bir buçuk milyarlık nüfusu ile dünya düzeninde “ucuz iş gücü merkezi” olarak kurgulanmıştı ve sisteme entegrasyonu da 1970’lerde ABD tarafından gerçekleştirilmişti. Fakat Batı’nın inisiyatifi kaybetmesinin ardından Çin, yeni dünya düzeninin kurgulanmasında vazgeçilemez bir aktör hâline gelmeye başladı. Teoride (kendi içinde) komünist; fakat pratikte (dışarıda) kapitalist olan Çin, küresel sisteme entegrasyon sürecini tamamladı ve globalizmin gerçek canavarı hâline geldi. Hâlihazırda dünyanın ikinci büyük gücü olan Çin, ileride de lider olmaya namzet bir ülke olarak gösteriliyor. Buna mukabil, tarih boyunca global liderlik tecrübesi olmayan Çin’in bu durumu kapitalistleri, Çin’in gövde İngiltere’nin ise kafa olduğu bir kurgulamaya doğru sevk etmekte. Bu çerçevede “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” ve Afrika’da kolonileşme gibi faaliyetlere girişiliyor.  
 
Bugüne kadar cihan hâkimiyeti gibi bir hedefi olmayan, tarih boyunca içine kapanık bir şekilde yaşayan ve diplomatik olarak attığı küçük adımlarla büyüyen Çin’in tarihi zulüm ile yazılmıştır ve Müslümanlar için son derece büyük bir tehdittir. Çin’in yeni dünya düzeninin hâkimi olup olamayacağı konuşuladursun; esas mesele dünyanın hegemon gücünün kim olacağından ziyade “adalet”in tesis edilip edilemeyeceği... Zira dünya genelinde protestoların merkezindeki mefhum, adalet. Kapitalist sistem içerisinde adaletin tesisi ise mümkün değil. 
 
Dergimizde bu meseleyi işlerken “İnsanlığın Başındaki Yeni Bela: Çin” manşetini attık.
 
Kapak mevzumuzu “İdealize Edilen Hayat Tarzlarının Sonu” başlıklı yazısında işleyen Ömer Emre Akcebe, “Dünya çapında kapitalist ekonomi anlayışının, yine kapitalizmin kendi açmazları dolayısıyla sonuna gelmiş bulunuluyor. Herkes bunun farkında olmakla beraber asıl sorun şu ki, kimse mevcut sistemin yerine hangi sistemi ikâme edeceğini bilemiyor/bulamıyor.” diyor ve dünyanın büyük bir değişimin eşiğinde, kendisini mevcut garabetten kurtaracak anlayışı beklediğini vurguluyor. 
 
Anadolu Ajansı Bağdat Muhabiri Haydar Karaalp ile yapmış olduğumuz mülakatta Ekim ayından bu yana Irak’ta devam eden protestoların akıbetini ve Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin istifasını konuştuk. Karaalp protestocuların büyük çoğunluğunu Iraklı Şiîlerin oluşturduğunu ve İran’ın Irak üzerindeki askerî ve siyasî hegemonyasını protesto ettiklerini ifade ediyor.
 
Uzakdoğu Danışmanı M. Mesut Aktaşçı ile de kapak mevzumuz hususunda bir mülakat gerçekleştirdik ve Çin’in yeni dünya düzenindeki yeri başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve siyasî durumunu konuştuk.
 
Çakal Carlos (S. Muhammed) bu haftaki yazısında, 1976 yılında kaçırılarak Entebbe Havaalanı’na indirilen Telaviv-Paris uçağından ve Siyonistlerin bu hadiseyi çarpıtmasından bahsediyor.
 
Gazeteci-Yazar Ceyhun Bozkurt, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Libya arasında varılan mutabakatı ile alâkalı olarak BARAN’a konuştu. Bozkurt Doğu Akdeniz’in, önümüzdeki dönemin muhtemel çatışma bölgesi olduğunu belirtiyor.  
 
Kâzım Albayrak’ın, 30 Kasım Cumartesi günü dergimizin ofisinde vermiş olduğu “Muhtelif Bahisler Etrafında Başyücelik Modeli” başlıklı seminerin tam metnini sizlerle paylaşıyoruz. 
 
Kerim Bozdağ, “Samimiyetin Hakikati” başlıklı yazısında şahısları kötülemekle yol yürümenin mümkün olmadığından, başkalarını kötüleyerek “iyi” olunamayacağından ve en başta kişinin kendisinin “iyi” olması gerektiğinden bahsediyor.
 
Cihan Zeyrek’in, Üstad Necip Fazıl’ın Batı’nın üzerinde yükseldiği üç temel sac ayağından biri olarak işaretlediği Yunan aklını ele aldığı yazısının başlığı “Yunan Mucizesi mi?” 
 
Ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de dergimiz sayfalarında bulabileceksiniz.
Nice sayılarımızda görüşmek dileğiyle...
 
Allah’a emanet olun...