Selam ile…
Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatlar son dönemde gerek dünyada gerekse Türkiye’de kamuoyunun gündemine oturmuştu. “Güvenlik ve Askerî İşbirliği Muhtırası” kapsamında Türkiye’nin Libya’ya asker göndereceği tartışmaları sürerken, bu hususla alâkalı olarak hazırlanan cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM tarafından kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da bir harekât merkezi kurulacağını açıkladı. Türk ordusu bir asır sonra tarihin üzerine yüklediği misyonla; “kurtarıcı” sıfatıyla Libya’ya gidiyor.

Öte yandan ABD-İran arasındaki kriz de şiddeti artarak devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD’nin İran destekli Haşdi Şabi kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılarda otuz Haşdi Şabi mensubu öldürülmüştü. Ardından Irak’taki Haşdi Şabi destekçileri, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ni işgal ederek yakmıştı. Bu haberi, “Dinsizin hakkından imansız gelirmiş” başlığıyla görmüştük. Bu hafta ise imansızın hakkından dinsiz geldi. ABD büyükelçilik baskınına cevap vermekte gecikmedi ve Bağdat Havaalanı’nda düzenlediği saldırıda Haşdi Şabi’nin lider yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’i ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymanî’yi öldürdü. ABD’nin ipine sarılarak binlerce Müslüman’ı katleden Süleymanî’nin sonu yine ABD eliyle oldu. 

Suikastin ardından İran ve ABD arasında gerilim tırmanırken karşılıklı tehditler havada uçuşuyor. İki taraf da birbirini vurmakla tehdit ederken muhtelif devletlerden de konuya ilişkin itidal çağrıları geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise katıldığı bir televizyon programında büyük bir devletin bunun karşılığını vermesi gerektiğini söyledi. Biz de aynı kanaatteyiz. Bakalım İran çizilen façasını kurtarabilecek mi? Irak Meclisi’nde ise suikastın ardından ABD’nin ülkedeki varlığını gözden geçirmek üzere yapılan toplantıda ABD’nin ülkeden çıkarılması kararı alındı ve Irak Amerikalara kapıyı gösterdi.
 
Tüm bu hâdiselerin en ehemmiyetli müşterek noktası, Anadolu’dan başlayacak yeniden doğuşun önünü açan bir mahiyet taşıması… 2020 yılının ilk haftasında vuku bulan bu gelişmeleri kapağımıza taşıdık ve “2020 Bereketiyle Geldi!” manşetini attık. Mevzubahis hâdiseleri farklı veçhelerden ele alan bir sayı hazırladık.

Kapak mevzumuzu “Mayınlı Arazileri Mayın Eşeklerine Tahsis Etmiyorlar” başlıklı yazısında işleyen Ömer Emre Akcebe, Kasım Süleymanî suikastından ve Irak Meclisi’nin ABD’yi kapı dışarı etme kararının olası neticelerinden bahsederken, Müslümanların artık gerçek bir birlik tesis etmeleri gerektiğinin ehemmiyetine vurgu yapıyor.

Faruk Hanedar, “Homeland, Kasım Süleymanî ve Şiî Hilâli” başlıklı yazısında Kasım Süleymanî’nin ölümü üzerinden memlekette konuşulan meselelere değiniyor ve bu hâdise ile birlikte Ortadoğu’da yeni bir sürece girildiğini belirtiyor. 

Akademisyen Barış Adıbelli ile ABD’nin yapmış olduğu saldırının uluslararası çaptaki yansımalarını ve devletlerin bu hâdiseye karşı tutumlarını konuştuk. 

Bu sayımızın orta sayfasında Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinden bu yana Libya’da yaşanan bazı önemli hâdiseleri ve 2018’den bu yana da İran-ABD arasında krize sebep olan bazı önemli gelişmeleri sizler için derledik.

Gazeteci-Yazar Mustafa Özcan ile yapmış olduğumuz mülakatta Kasım Süleymanî suikastini ve Süleymanî’nin İran için ehemmiyetinin konuştuk.

Çakal Carlos (S. Muhammed), “Süleymanî Suikasti Vesilesiyle” başlıklı yazısında, ABD’nin gerçekleşirmiş olduğu Süleymanî suikastinin arkasında İsrail’in olduğunu söylüyor.

Harun Şimşak “Sahâbîlerin Rolü ve Mânâsı Eseri Etrafında” başlıklı yazısında Sahâbî efendilerimizin ehemmiyetinden ve Şia’nın Sahabî efendilerimize ettiği hakaretlerden bahsederken, Ehl-i Sünnet düşmanlarının ölümlerine üzülmenin imanî bir zaafiyet olduğunu belirtiyor.

Bahattin Yeşiloğlu “Suriye Üzerinden Dünyayı Okumak” başlıklı yazısında Türk ordusunun Suriye’ye girmesinden sonra sınırların yıkıldığını ve Türkiye’nin hafızasının tazelendiğini vurguluyor. 

Oğuz Can Şahin “Bir Usta: Kara Ölüm” başlıklı yazısında İngiliz satranç ustası Joseph Henry Blackburne’den bahsediyor.

Ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de dergimiz sayfalarında bulabileceksiniz.

Nice sayılarımızda görüşmek dileğiyle…

Allah’a emanet olun…