Selâm ile...
Son bir kaç aydır global sistemin kilometre taşı diyebileceğimiz yapıların ağır darbeler yediği bir süreçten geçiyoruz. Koronavirüs salgını zincirleme şekilde sistemi kilitlemeye devam ediyor. İçtimaî hayatı tersyüz eden, ülkelerin borsalarını çökerten ve global sistemi topyekûn bir iktisadî buhrana sürükleyen salgın hastalık, tesirleriyle beraber adından daha uzun süreler söz ettireceğe benziyor. Son olarak, düzenin rezerv para dolar ile en önemli unsuru sayılan petrol endüstrisi daha önce hiç görülmemiş bir krizin içerisine girmiş bulunuyor. Salgının bir sonraki tahrib edeceği unsurun ise rezerv para kabul edilen dolar olması muhtemel görülüyor.
 
Klişeleşmiş bir laf vardır, “Tarihî bir dönemden geçiyoruz.” derler. Bu cümlenin ardından “Fakat içinde olduğumuz için bu dönemin ehemmiyetini idrak edemiyoruz.” diyenler de çıkar elbette. Esasında bu ikinci ifade bugün cemiyetin umumîsinin buluştuğu müşterek nokta mesabesinde. Sadece avam için değil, “analist”inden “stratejist”ine, politikacısından ekonomistine vaziyet böyle... Global sistemin yapıtaşlarının parçalandığı süreçte, mevcut düzenden başka bir düzeni tahayyül edemeyenler, “Salgın ne zaman sona erecek?” veya “Ne zaman ‘normal’e döneceğiz?” sorularına cevap bulma derdinde. “Normal”den kasıtları da tabiî ki global kapitalist sisteme ait normların yeniden işlerlik kazandığı, insanların liberal itikada tam bağlı hayat şartlarında yaşamaya devam ettiği yakın müesses nizam. İşte bu salgın, bize dayatılan normların işlerliğini kaybetmesi ve işlerliğini kaybeden normların yerine yenilerinin ikame olması arayışının uzun sürmeyeceği gerçeğinden hareketle de düzenin değiştiği ihtarında bulunuyor. Tüm sahalarda yaşanan bu topyekûn krizde, global kapitalist sistemin temel müesseseleriyle beraber toplumlara dayatılan anlayış da çöküyor. 
 
Bu şartlar altında 1441 senesinin Ramazan ayını idrak edeceğiz. Dünyanın alev topuna dönmüş yanar vaziyetiyle birlikte Ramazan’ın da bir mânâsının ateş-yanmak olduğunu hatırlatalım. Köhnemiş sistem tüm yapılarıyla birlikte çökerken “Yeni Dünya Düzeni”nin Müslümanlarca tesis edilmesi duâsıyla mübarek Ramazan-ı şerifinizi tebrik ediyoruz. Kapağımızda da bu bahsettiklerimize atıfla “Büyük Dönüşüm: 1441 Ramazan!” manşetini atıyoruz. 
 
Kapak mevzumuzu Ömer Emre Akcebe, “Yeni Bir Rol Değil, Yeni Bir Düzen” başlıklı yazısında işlerken meselenin mevcut statüko içerisinde bir rol arayışına dönmesinden ziyade Büyük Doğu-İbda’ya dayanarak yeni bir sistem tesisi edilmesi olduğuna dikkat çekiyor.
 
Çakal Carlos (Salim Muhammed), “Amerikan İşbirlikçisi Kolombiya Rejimi” başlıklı yazısında evvela yıldönümleri münasebetiyle Filistinli Mahkûmlar Günü ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nden bahsederken akabinde Kolombiya’nın emperyalistler ile birlikte Venezüella’ya operasyon çekmesinden bahsediyor.
 
Ardan Zentürk, “Türkiye’nin Rus ve Amerikan Paralı Askerlerine Karşı Savaşı” başlıklı yazısında Libya’da hâlihazırda devam eden savaştan ve Türkiye’nin Girit açıklarında yaptığı askerî tatbikatın ehemmiyetinden bahsediyor.
 
TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener Batı Teksas petrolü fiyatlarının -40 dolarlara düşmesini Baran okurları için değerlendirdi. Dergimizin oniki ve onüçüncü sayfalarında petrol krizinin sebeplerini incelediğimiz haber-yorumu da bulabileceksiniz.
 
Oğuz Can Şahin, “Dave Chappele, Siyahîler ve Trump” başlıklı yazısında Amerikalı siyahî komedyen Dave Chappele vesilesiyle ABD’deki ırkçılıktan bahsediyor.
 
Prof. Dr. Ramazan Ayvallı ile Ramazan-ı Şerif’in hikmet ve faziletleri üzerine bir röportaj yaptık. Alâka ile okuyacağınızı düşünüyoruz.
 
Osman Temiz’in “Korona Sen Nesin ve Ne Yapmak İstiyorsun?” başlıklı yazısı dördüncü bölümüyle devam ediyor.
 
Dergimizde ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de bulabileceksiniz.
 
Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...
 
Allah’a emanet olun...


Büyükşehirlerde 23 Nisan Perşembe günü başlayacak dört günlük sokağa çıkma yasağı sebebiyle Baran Dergisi'nin 693. sayısının gazete bayilerine dağıtımı yapılamayacaktır. Dergimiz basılacak ve abonelerimiz ile ulaşmak isteyen diğer tüm okurlarımıza posta yoluyla gönderilecektir. 

Dergi abonesi olmayıp da 693. sayımıza ulaşmak isteyenler için irtibat numarası:
0216 553 56 71