Selâm ile...
Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında camiler kapalı bulunuyor ve bu hafta sosyal mesafe kaidelerine riayet şartıyla camilerin yeniden ibadete açılması plânlanıyor. Camilerin kapalı bulunduğu zaman zarfında başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı olmak üzere birçok devlet görevlisi Ayasofya ile alakalı gönderiler paylaştı. Bu da tabiî olarak Müslüman Anadolu halkını heyecanlandırdı ve Ayasofya açılacak mı sorusunu akıllara getirdi.
 
Malûm olduğu üzere, Ayasofya’nın mânâsını Üstad Necip Fazıl Müslüman Anadolu halkına yeniden hatırlatmış, Kumandan Salih Mirzabeyoğlu tarafından bu mücadele bayraklaştırılmıştı. Ayasofya’nın cami olarak yeniden Müslüman Anadolu halkının hizmetine açılması adına verilen mücadele devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz sene 1 Şubat ve 16 Mart tarihlerinde Ayasofya meydanında yapılan eylemlerle Akıncılar, Müslüman Anadolu’nun hissiyatını meydanlara döktü. Bu eylemlerin tesiri son derece büyük oldu ve ABD’den Rusya’ya, Yunanistan’dan Fransa’ya bir çok yerden ses geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da buna kayıtsız kalmadı ve Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılabileceğini katıldığı bir canlı yayın programında dile getirdi. 
 
Devletin zirvesi tarafından verilmiş bir söz var ortada... Ve bu sözün, aradan geçen bir seneye mukabil hâlâ yerine getirilmemiş olması dolayısıyla geçtiğimiz günlerde sosyal medyada Ayasofya meselesi tekrar gündeme taşındı.
 
Öte yandan, Ayasofya Müslümanların hürriyetinin ve Türkiye’nin bağımsızlığının sembolüdür; Ayasofya cami olarak açılmadığı müddetçe ne Müslümanların hürriyetinden, ne de Türkiye’nin müstemleke olmadığından bahsedilemez. Zira bugüne kadar Ayasofya’nın açılmasının önündeki en büyük engelin de bu vaziyet çerçevesinde uluslararası şartlar olduğu belirtiliyordu. Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı, küresel sistemin çözüldüğü ve dünya düzeninin freni patlamış kamyon gibi şarampole yuvarlandığı dönemde tüm devletler kendi içerisine dönmüş vaziyette... Bu bakımdan mevcut şartlar Ayasofya’nın aslî hüviyetine döndürülmesi adına hiç olmadığı kadar elverişli bir ortamı meydana getirdi.
 
Hepsinden öte ise, İslâm davasının bir remzi olan Ayasofya’yı açmak bir nasip ve nasipsizlik meselesi...
 
Kapağımızda Ayasofya meselesini değerlendirirken “Şartlar Hiç Olmadığı Kadar Müsait... Sözünüzü Tutun Ayasofya’yı Açın!” manşetini attık. Kapak mevzumuzu Ömer Emre Akcebe “Anadolu Ergini, Ayasofya ve Mama Meselesi” başlıklı yazısında işledi. 
 
Ayasofya meselesiyle alâkalı olarak Prof. Dr. Alaaddin Yalçınkaya ile bir röportaj yaptık. Kendisine Ayasofya’nın açılması çerçevesinde uluslararası şartları sorduğumuz Yalçınkaya, her ne pahasına olursa olsun Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması gerektiğini dile getirdi.
 
Yayın Kurulu Üyemiz Kâzım Albayrak’ın muhterem babası Hacı Asım Albayrak geçtiğimiz hafta Rahmet-i Rahman’a kavuştu. Merhuma Allah’tan rahmet başta Kâzım Albayrak olmak üzere tüm yakınlarına ve akrabalarına sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Kâzım Albayrak’ın “Babamın Cenazesinin Ardından” başlıklı yazısını dergimizde bulabileceksiniz.
 
Dergimizin orta sayfasında Ayasofya’nın mânâsı çerçevesinde müzeye dönüştürülmesi ve Ayasofya mücadelesinden bahseden bir derleme var.
 
Çakal Carlos (Salim Muhammed), “Yemen’de Suud İhaneti” başlıklı yazısında öncelikle 23 Mayıs 1899’da Venezüella’da gerçekleştirilen ihtilalden, ardından ise Suudi Arabistan’ın emperyalist ABD ve Siyonist İsrail ile birlikte İslâm dünyasını ifsad çabalarından bahsediyor.
 
Reşat Şen ile Üstad Necip Fazıl üzerine yaptığımız mülakatı dergimiz sayfalarında bulabileceksiniz.
 
Bahattin Yeşiloğlu, “Bedahetleri Görelim” başlıklı yazı dizisine “Dijital Dünyada Kaybedilen Değerler” başlığıyla devam ediyor. Alaka ile okuyacağınızı düşünüyoruz.
 
Cüneyt Yavuz, “Dalkavuklar Sofrası” başlıklı yazısında Behçet Kemal Çağlar örneği üzerinden Kemalizm’in dalkavuklarından bahsediyor.
 
Oğuz Can Şahin, Batı’da Rönesans’ın öncü sanatçılarından kabul edilen “Masaccio (Giovanni de Mone Cassai)” biyografisiyle dergimizde.
 
Dergimizde ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız ehemmiyetli haberleri de bulabileceksiniz.
 
Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...
 
Allah’a emanet olun.