Selâm ile...
Filistinli Müslümanları sistematik olarak katleden Siyonist İsrail, bu hafta da kendisine taş atanlara gerçek mermilerle karşılık vererek 17 Müslüman’ı şehid etti. Bu mesele, klasikleştiği üzere tüm devletler tarafından kınandı ve unutulmak üzere maziye gönderildi. Bu dünyayı mazlumların ahı yakacak da, İslâm müşterek paydasında buluştuğumuz “kardeşlerimiz” katledilirken hiç bir şey yapmayan biz Müslümanların hali nice olacak göreceğiz!

***

Bu haftanın bir diğer ehemmiyetli meselesi de Ayasofya Camii’inde gerçekleştirilen Yeditepe Bienali Açılışı ve emperyalistlere karşı bir mücadelesinde sonuna kadar desteklediğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu programda yaptığı konuşmaydı. Ayasofya’da yapılan konuşmanın sembolik olarak Batı’ya bir meydan okuma niteliği taşıdığı malûm. Bu meseleyle alâkalı yorumumuzu 19. sayfadan okuyabilirsiniz. 

***

Kapak mevzumuza gelecek olursak; 
1999 senesinden beri, güneyimizde yer alan Ortadoğu coğrafyasında, Kuzey Afrika’da, İran’da, Kafkaslarda ve Balkanlarda bütün taşlar yerinden oynadı. Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından dünyanın tek hâkimi olduğunu iddia eden Amerikan rüyası fazla uzun sürmedi.

Afganistan ve Irak’ın işgali, Libya’nın yerle bir edilmesi, Suriye iç savaşı, Mısır askerî darbesi, Sudan’ın parçalara ayrılması, Türkiye’ye yönelik olarak gerçekleştirilen türlü teşebbüsler ve tüm bunlara eşlik eder şekilde yaşanan global ekonomik kriz, nihayetinde dünyayı kontrol edilemez bir noktaya getirdi. Buna mukabil, detaylardan kafayı kaldırıp bütüne bakıldığında, tek bir el tarafından birçok milletin, hem de kendi zararına olacak bir şekilde kullanılmaya çalışıldığı rahatlıkla anlaşılıyor. Batı, dünyayı yakmak pahasına hâkimiyetini muhafaza etmek için çaba harcamaya devam ediyor.

Artık yeni bir dünya düzeni kurmak için bir kavga veriliyor; fakat yakın bir geçmişe kadar global çapta hükümranlık iddiası taşıyan Amerika ve Rusya gibi devletler, bugün bırakın dışarda cereyan eden bir meseleyi ele alıp çözüme kavuşturmayı, kendi içlerindeki meseleleri dahî çözmekten acizler... Hadiselerin akışında inisiyatifi elinden kaçıran Batı, tüm çabalarına rağmen plânlarını icra edemiyor. Yıktığın her şeyin yerine bir yenisini inşa etmen gerekir; fakat bunu yapamıyorlar. Tıpkı Rönesans’tan kalan Batılı mücerret idrak zemini tükendiği gibi, bunların elinde de içinden verim elde edilebilecek mücerret bir idrak zemini kalmadı.Öte yandan Uzak Doğu’da yükselen Çin ve diğerlerinin ise dünyanın geri kalanına teklif edilebileceği alternatif bir fikir yok.

İşte meselenin bam teli tam da burası. Bir tek Anadolu, Büyük Doğu-İbda vesilesiyle insanlık için yeni bir mücerret idrak zeminine ve bu zemini meydana getiren orijinal fikir ve anlayışa sahib. Zahire bakıldığında şartlar her ne kadar bizim aleyhimize görünüyorsa da, aslında inisiyatifi elinde tutan biziz. Yeter ki devlet ve millet olarak bunun şuuruna erelim ve hedefimizi belirledikten sonra, kendimizi yeniden tertib edebilelim. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Kapağımızda dünya düzeni kurma kabiliyetini kaybeden ve hâkimiyeti yitirmemek için dünyayı yangın yerine çeviren sözde insan hakları müdafii Batı’nın vaziyetini tasvir ederek; “Batı’nın Demokrasi Maskesi Düştü!” manşetini attık. Kapak mevzumuzu Ömer Emre Akcebe, “Dünya Düzeninin Toprağı Bol Olsun Yaşasın Yeni Dünya Düzeni” başlıklı yazısında işledi.

Abdullah Kiracı, bu haftaki yazısında “İktisad ve İçtihad” alâkasına temas ediyor.

Dinler Tarihçisi ve Siyaset Felsefecisi Dr. Lütfü Özşahin ile bir söyleşi yaptık. Özşahin’in “Bilim Niçin Sorusuna Cevap Veremez!” dediği röportajı alaka ile okuyacağınızı düşünüyoruz.

Gülçin Şenel’in, Nazife Şişman imzalı “Kaderle Tasarım Arasında Yeni İnsan” isimli kitabını tenkid ettiği yazısını dergimiz sayfalarında bulabileceksiniz.

Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun dünya ve kâinat plânını farklı bir veçheden ele aldığı eseri Ölüm Odası B-Yedi’nin 411. bölümünün alt başlığı “Vesilem (Şevket Yılmaz)”...

Osman Temiz, “Ramazan Müjdesi-Horoz Borcu” başlıklı yazı dizisinin 30. bölümünde “Asklepios ve Horoz Borcu”nu işlemeyi sürdürüyor.

Dergimizde ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de bulabileceksiniz.

Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...

Allah’a emanet olun.