Sadece Doğu Türkistan'ın değil, tüm Asya'nın ve İslam coğrafyasının saygın alimlerinden olup, geçtiğimiz Cuma günü Çin’ de bir hapishanede şehid olduğu bildirilen Muhammed Salih Hacim (Damolla) için İstanbul Fatih Camii'ndeki Cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. Uygur bölgesinden yüzlerce müslümanın da katıldığı cenaze namazı, avluyu dolduran kalabalık bir cemaatle birlikte eda edildi.



Fatih Camii - İstanbul (02.02.2018)

Ankara'da Gıyabî Cenaze
Ankara'daki Hacıbayram Camii'nde toplanan cemaat Şehid Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazı kıldı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu'nun organizasyonu ile basın açıklaması yapıldı.
Cemaat, "şehidlerimizin yolunu sürdüreceğiz", "zalimler elbet hesap verecek," "yolu yolumuzdur" sloganlarıyla birlikte tekbir getirdi. Öte yandan tüm şehidlerimizin ruhuna Fatiha okundu... 




 Hacı Bayram Camii - Ankara (02.02.2018)

Şehit Muhammed Salih Damolla Kimdir?
Muhammed Salih, 1939 yılında Doğu Türkistan'ın kadim ilim yuvalarından ilk Türk İslam Devleti'nin hakanı Abdülkerim Satuk Buğra Han'ın da memleketi olan Artuş'ta dünyaya gelir. Babası Sani Buğra olarak bilinen ve dönemin ilim merkezlerinden Kaşgar’ın köklü medreselerinde yetişmiş, çok sayıda kitabın müellifi ve dönemin önde gelen alimlerinden Salih Damolla‘dır. Temel eğitimini ve hafızlığını babasında alır ve 11 yaşında hatimle teravih namazı kıldıracak sağlamlıkta hıfzını tamamlar.

Bunun yanısıra 1955 yılına kadar Arapça, Farsça ve temel dini ilimlerini babasından tahsil eder. 1960’ta ise Pekin İslam Enstitüsü'nü kazanır ve 1965 yılında birincilikle bitirir.

Üniversiteyi bitirdiği yıl Ürümçi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne araştırmacı olarak kabul edilir. 1984’te Fenler Akademisi Uygur Bölgesi Dini Araştırmalar Enstitüsü'ne başkan yardımcısı olarak atanır. 1987’de Ürümçi İslam Enstitüsü kurucu müdürlüğünü üstlenir ve 2001 yılında emekliliğine kadar devam eder.

Büyük hedefi olan Kur'an-ı Kerim'in Uygurca mealini hazırlamaya okul yıllarında başlar ve elde ettiği çeşitli kaynakların da yardımıyla, bölgenin önde gelen 15 Uygur alimin kontrolünden geçerek tasdikname alır.

Uygurca Kur'an meali 1986 yılında Pekin'de bulunan Çin resmi yayınevi tarafında 200 bin adet basılır. İlerleyen yıllarda aynı meal, Medine Kur’an Matbaası’nda, Orta Asya'da ve en son Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yeniden basılmış ve Büyük Asya müslümanlarına ulaşmıştır.

Muhammed Salih Damolla bu mealin yanısıra tefsir, hadis (Riyazü's Salihin) Arap dili, Uygur klasik edebiyatı ve tarihi, Uygur örf ve gelenekleri gibi çeşitli alanlarda araştırma eserlerini İslam kültürüne kazandırmıştır. 
3 çocuk babası Muhammed Salih geçtiğimiz yılın Haziran ayında, Çin işgalcilerinin hapishanesinde şehid düşen Abdulhamid Damolla‘dan sonra Doğu Türkistan’dan gelen ve doğruluğu teyit edilen haberlere göre, 24 Ocak günü cezaevindeyken vefat etmiş ve cenazesi toprağa verilmişti. Daha önce Dünya Uygur Kongresi (DUK), Muhammet Salih Hacim Damolla‘nın tutuklandığını ve kendisinden haber alınamadığını açıklamıştı.  İki ay kadar önce kızı araştırmacı yazar Nezirce Muhammet Salih’le birlikte tutuklanan Muhammed Salih Damolla Hacim, Doğu Türkistan’ın yetiştirdiği en önemli İslam bilginlerinden birisiydi.
 
Haber: Cumali Dalkılıç