Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, France 24 kanalına mülakat verdi.

Mülakattan bazı satırbaşları:
Erdoğan, "Katar'la olan kriz söz konusu olduğunda Suudi Arabistan karşısında siz Katar'ın yanında yer aldınız. Tabii ki Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de işin içerisindeydi. Mısır bir liste hazırladı 13 taleplik bir liste. Bir çözüm hala mümkün müdür sizce, yoksa bu gerilim daha da tırmanır mı sizce, bir askeri çatışmaya kadar sizce gider mi?" sorusuna şu cevabı verdi: “Suriye, Irak, zaten burada çok ciddi bir kriz var ve şimdi de Körfez'de böyle bir krizin meydana gelmesini istemiyoruz. Ve benim bütün açıklamalarımda, yani Suudi Arabistan Kralından bizim isteğimiz; bu bölgenin büyüğü olarak hem yaşça, hem ekonomik olarak, yani burada bir krizin çıkmasına müsaade etmemesidir, biz hep bunu istedik. Bu 13 maddelik yaptırıma gelince, bu 13 maddelik yaptırım bir devleti devlet olmaktan çıkarma yaptırımıdır. Katar bir devlettir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Katar'la savunma anlaşması yapmıştır 2014'te, bu savunma anlaşmasında Katar'da bir üs kurma olayı var ve Katar'ın bu talebine biz de evet dedik. Ve ben o yıl aynı talebi Suudi Arabistan'a yaptım ve Suudi Arabistan'a da aynı şekilde 'isterseniz Suudi Arabistan'da da bir üs kurabiliriz' dedim. Onlar bana o zaman, 'biz bunu bir değerlendirelim' dediler. Ve biz tabi bu arada Katar'daki bu çalışmalarımıza devam ettik ve şu andaki üs çalışmaları 2014'te başlayan çalışmadır. Şimdi ne diyor? 'Türkiye'nin oradaki üssünü kaldıracaksın' diyor."

Erdoğan: İstenmediğimiz Yerde Durmayız!
Erdoğan, "Peki, bunu yapmaya hazır olur musunuz acaba bir jest olarak?" sorusuna, "Yani böyle bir şeyi Katar istemedikten sonra böyle bir şeyi biz yapmayız, asla yapmayız" cevabını verdi.

France24 yöneticisinin, "Peki, Katar sizden üssü kapatmanıza dair talepte bulunursa bunu değerlendirir misiniz bir jest olarak krizin çözülmesine yönelik olarak?" şeklindeki sorusuna Erdoğan, "Yani Katar'ın bizden böyle bir ricası, böyle bir talebi olursa, biz tabii ki istenmediğimiz yerde olmayız." karşılığını verdi.

“Bu Adalet Yürüyüşü Değil, Gaflet Yürüyüşü”
Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için başlattığı Adalet Yürüyüşü'ne ilişkin açıklamalarda da bulundu:

“Bu bir adalet yürüyüşü değil, bu bir gaflet yürüyüşüdür ve darbe girişiminde bulundukları gece 15 Temmuz'da şu anda sözde adalet yürüyüşü yaptığını söyleyen zat o gece millet yürürken o havalimanından kaçmıştır ve havalimanından kaçarak hemen o çevrede yakındaki Bakırköy de onların Belediyesi'dir, o Belediyeye gidip Belediye Başkanının evine sığınmıştır. Bunların adalet arayışı diye bir şey yok.”