Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşmek üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de katıldı.  Heyetler arası görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, 'Bu önemli toplantının ülkelerimiz ve bölgelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dostumuz, komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Evet, 25’inci yıl dönümündeyiz. Geride kalan çeyrek asırda ilişkilerimizin en temel unsurları, dostluk dayanışma ve işbirliği olmuştur. 011’de de stratejik konseyi kurarak ilişkileri en üst seviyeye çıkardık. 2012’de yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının ardından bu yıl kimlikle seyahat imkanını başlattık. Kırım mevzuunda da Ukrayna’nın yanındayız' dedi.

Poroşenko’dan satırbaşları:
“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı desteği için teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Maalesef bütün barışçıl inisiyatiflere rağmen Rusya Federasyonu’nun saldırısı ve Ukrayna Kırım'ının işgali devam ediyor. Arama ve tutuklamalar, baskın ve zulümler işgalcilerin politikasını kabul etmeyenlerin yerlerinden çıkarılması, maalesef işgal altındaki Kırım’da her gün yer alan şeylerdir. Rusya uluslararası hukuka saygı yenileyerek BM Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2016 tarihli kararını yerine getirmeli ve son derece önemli olan geçici eylemlerini de yerine getirmelidir.” dedi.
 
Türkiye-Ukrayna Arasında Savunma Sanayi İşbirliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinde, iki ülke arasında savunma sanayisinde bir süredir yürütülen iş birliği arayışları eylem planlarına döküldü. Türkiye ve Ukrayna'nın savunma sanayisine yönelik bu yıl imzaladığı mutabakat muhtıralarının hayata geçirilmesine yönelik yeni bir adım atıldı.
Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman'ın Mart ayındaki Türkiye ziyaretinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile bu ülkenin devlet sanayi işletmesi Ukroboronprom arasında iş birliğine yönelik mutabakat muhtırası imzalanarak, "hava ve kara araçları motorları, zırhlı araç koruma sistemleri ve teknoloji iş birliği" başta olmak üzere birçok konuda ortak çalışma yapılması kararlaştırıldı.
Kara sistemleri kapsamında sadece motor, transmisyon ve diğer alt sistemle sınırlı olmamak kaydıyla tasarım ve üretim, kara sistemlerinin geliştirilmesi ve modernizasyonunda bilgi paylaşımı, Türkiye, Ukrayna ve üçüncü ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda başlatılan silah projeleri ve teknoloji transferinde iş birliği yapılması konularında mutabakat ortaya konuldu. Yine Mayıs ayında 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda da SSM ile Ukroboronprom arasında "hava aracı ve kompozit malzeme geliştirilmesi ve üretilmesi"ne yönelik bir mutabakat muhtırası imzalanmıştı.