Batı, İslâm dünyasına tasallut edip, sömürgeleştirdikten sonra, her bölgenin hususiyetine göre yönetilebilir rejimler inşa etti. Yönetilebilir olma özelliğini kaybeden bölgelerde yeni siyasî ve içtimaî mühendislikler yaparak değişikliğe gitmekten de imtina etmedi. 1979 yılında gerçekleştirilen İran Devrimi de, Batı’nın hissettiği değişim zarureti üzerine yapılmış; Batı, Şah rejimi yerine Şiiliğe dayalı bir teokratik rejim ikame ederek onu şeytanlaştırmış ve hem ona, hem de kendisine meşruiyet kazandırmıştır. Tıpkı, Türkiye’de, darbelerle dikiş tutturamadıkları Kemalist rejimin yerine, ılımlı İslâm’ı ikame etmeye çalıştıkları gibi... Bu değişimler 100 yıldır gerçekleşiyor, çünkü Batı’nın menfaatine göre şekillendirilmiş olan sunî rejimler ile toplumların mutabakatı bir türlü sağlanamıyor.


İran, yaklaşık kırk yıl boyunca uyguladığı Şii yayılmacılığı politikasıyla İslâm dünyasını parça parça ederek Batı adına kendisine biçilen misyonunu tamamladı. Geçtiğimiz hafta İran’da rejime karşı başlayan protesto gösterilerini bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir. İran halkı, toplumla uyuşmayan, yozlaşmış yapısı sebebiyle yolsuzlukların alıp başını gittiği, gücün seçilmiş bir zümrenin elinde toplandığı rejimi, artık istemiyor. Batı ise bu meseleyi kaşıyarak işine gelen bir değişikliğin zeminini oluşturmaya çalışıyor.

Şiilik Propagandası

1979’da İran’da gerçekleştirilen sözde İslâm devrimi tüm dünyada yankı uyandırırken tabiî olarak Türkiye Müslümanlarına da tesir etmişti. Kemalist rejimin baskısı altındaki Müslümanlar, İran’da gerçekleştirilen devrime imrenerek bakmış, bu rüzgârla bir İran sempatisi baş göstermiş, İran rejiminin yaptığı Şiilik propagandası da buna eklenince tüm uyarılarımıza mukabil “İrancılık” Türkiye’de neredeyse tüm İslâmcı camiaya sirayet etmişti. Son yıllarda İran’ın İslâm dünyasında fitneciliği alenî bir şekilde yapmaya başlaması ve Suriye’de Müslümanların kanına girmesi, bu akımın önünü keserken, İran’da protestoların başlamasıyla yine İran güzellemeleri kendisini gösterdi. “Batı destekli hareketin İran’ı zayıflatması, Türkiye’ye yapılacak operasyonların önünü açmaktadır” minvalinde yorumlara sıkça rastlıyoruz.

Putlar Bir Bir Yıkılıyor

Oysaki, Şia temelli İran ve Vehhabilik temelli Suudi Arabistan İslâm dünyasını ayrıştıran iki önemli unsurdu. Ilımlı İslâm projesi Türkiye’de çökünce ihale Suudlara verildi. Suudların Amerika-İsrail cephesine olan yakınlığı ile son Kudüs meselesinde takındığı tavır, bu rejimin İslâm âlemi nazarındaki görüntüsünü yerle bir etti. Böylece ayrıştırıcı unsurlardan birisi ortadan kalkmış oldu. Batı’nın Suud üzerinden İslâm dünyasında tezgâhladığı oyunda Şii İran’a yer olmaması sebebiyle, bugün de İran’a operasyon çekiliyor. Böylece Türkiye’nin önündeki İran engeli de Batı eliyle ortadan kaldırılıyor. Yani, “putlar bir bir yıkılıyor”, Türkiye’nin önündeki engeller kalkıyor ve İslâm dünyasının etrafında kenetleneceği tek güç olarak Türkiye kalıyor.

Dergimizin 573. sayısında bu meseleyi değerlendirerek “Bir ‘Devrim Tiyatrosunun’ Son Perdesi” manşetini attık. Kapak mevzumuzu, Ömer Emre Akcebe “İran’ın Hatırlattıkları” başlıklı yazısında işledi.