Ajan Papaza 35 Yıl Hapis
  
İzmir’de FETÖ ve PKK ile işbirliği içinde hareket ettiği iddiasıyla tutuklu bulunan ABD’li papaz Andrew Craig Brunson hakkında savcılık, 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında hazırladığı iddianameyi İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
 
FETÖ’yle İşbirliği
Brunson’un papaz kılığında PKK ve FETÖ adına suç işlediği ve bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, bu örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek işbirliği yaptığı vurgulandı.
Brunson’un yurt dışı ve yurt içinden kendisine gidip gelen kişilerin emekli asker, özel harp subayı olduğu kanaatini uyandıran kişiler ile PKK ya da FETÖ’nün üst düzey yöneticileri olduğu suçlamasının şüpheliye yöneltildiği, bunun 2 gizli tanık, 5 açık tanık beyanı, kendisinin ve tanıkların ibraz ettiği ve çözümü yapılan dijital veri, belge, telefon görüşme ve baz istasyonu kayıtları gibi delillerden anlaşıldığı iddiasının bulunduğu aktarıldı.
 
FETÖcülerle görüşmeler
İddianamede, FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde Ege Bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve onun yardımcısı Murat Safa ile hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi. Brunson’un ele geçirilen çok sayıda dijital materyallerde FETÖ’nün hücre evlerindeki “maklube” yemeğine katıldığına ve PKK’yı simgeleyen delillerin olduğu fotoğrafların da yeraldığı belirtilen iddianamede, bu kişinin Suriye’nin Kobani kenti ve bu kente sınır olan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine PKK adına sık sık gittiği ifade edildi.
 
“Her şey kötüye gidiyor ama kazanan biz olacağız”
İddianamede, Brunson’un FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra bir arkadaşına gönderdiği e-postada kullanılan “Türk halkı her zamanki gibi askerin yanında yer almadı. Her şey kötüye gidiyor ama sonunda kazanan biz olacağız.” İfadesi de yer alıyor.
 
“Onlar hocanın duasıyla uçan pilotlar”
Brunson’un Türk savaş uçağı pilotlarının başarısından bahseden bir Türk vatandaşına “Sizin pilotunuz yok ki. Onlar bizim oradaki hocanın (Örgüt elebaşı Fetullah Gülen kastedilerek) duasıyla uçan pilotlar. Onlar (FETÖ ile ilişkisi olan askerler kastedilerek) hocaya, hoca da bize bağlı.” şeklindeki diyalogları da iddianamede yer aldı.
 
Gizli Tanık İfadesi Tutuklatmıştı
Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen rahip Andrew Craig Brunson'un 2016 yılının Eylül ayında 'milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu' iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson'la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırılmıştı. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'nün 28 Eylül'deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Brunson çiftini, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki evlerinden aldı. Türkiye'deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, göç idaresine teslim edilmişti.
Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında bir 'gizli tanık' rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Gizli tanık ifadesinde, Brunson'un çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu, FETÖ'nün dinler arası diyaloğu geliştiren bir örgüt değil, dini oluşum olduğunu söylediğini ileri sürdü. FETÖ'nün imamlarıyla özelikle de halen firarda olan örgütün 'Ege Bölgesi imamı' Bekir Baz'la da sık sık görüştüğü ileri sürülen Brunson ve eşinin, FETÖ'yle ait bir şemada isimlerinin yer aldığı, yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı iddia edildi. Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklanmış, eşi Norine Lyn Brunson serbest bırakılmıştı. Andrew Craig Brunson, İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliğince alınan kararla 9 Aralık 2016 tarihinden bu yana FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma suçundan tutukluydu.