Keskin bir ayrımcılık ve sınıf diktatörlüğünü normalleştiren hayat tarzı ve sistemini günümüze kadar sürdürse de, Hindistan rejimi  de coğrafyamızdaki zulüme karşı direnenlerden ilham alan kitlelerle yüzleşiyor.

Dalitler...
Yaklaşık 200 milyonluk nüfusa sahip.
Dalitler, Hindistan'da yüzyıllardır süren kast sisteminin en alt sınıfı hatta sınıflandırmanın dışında kalan en alt tabaka.
Hindistan'ın en pis işlerini yapıyorlarmış.
Tuvaletlerin temizlenmesi, ölenlerin gömülme işlemleri, hayvanların bakımları vs. kısacası Hintlilerde kendini üst sınıfta görenlerin yapmaktan çekindiği, iğrendiği bütün işler...
Dokunulmayacak kadar pis olarak görülürler hatta kelimenin tam anlamıyla insan yerine koyulmazlar.
Çocukları eğitim göremezler, diğer sınıftan biriyle evlenemezler.
"Anayasal" olarak bunun kaldırıldığı bir dünyada hala günümüzde bu gelenek, özellikle kırsal kesimlerde şiddetle sürdürülüyor.
Diğer sınıftan insanlarla aynı yerlerde dolaşamazlar, onları gündüz göremez insanlar, kimse onlara ekmek veya su vermez, sınırları kesin olarak ayrılır.
Günümüzde bu ayrım hâlâ devam etmektedir.
İstedikleri kuyudan su içemezler, istedikleri tapınaklara gidip ibadet edemezler.
Bir Dalit, Hindistan'dan kaçmadıktan sonra asla kimliğinden kurtulamaz.
Bütün bu zulüm ve ayrımcılık zaman zaman katliamlara da sebebiyet vermiş.
Kodiyankulam, Gundupatti, Tirunelveli isimleri verilen katliamlarından sonra 2006'da, bir ailenin dört bireyi köy ortasında çırılçıplak soyulup öldürülmüş, kadınlarına tecavüz edilmiş.
Polis ve üst sınıfın elinde bulunan medya olayları gizlemeye çalışsa da bir yerden patlak vermiş.
Zaman zaman Dalitler protestolara kalkışmış.
Dalitlerin maruz kaldığı kast zulümü ve şiddetine karşı Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Una’daki saldırılardan sorumlu olanların cezalandırılmasını, Dalitleri, Müslümanları ve diğer ezilmiş kastları hedef alan gau raksha komiteleri gibi yapılanmaların derhal yasaklanmasını ve Dalit protestolarına yönelik polis şiddetinin son erdirilmesini talep eden siyasi oluşumlardan biri...

Geçen yıl ayaklanmışlardı
2016'nın 11 Temmuz’da Gucerat eyaletinin Una kentinde aynı aileden yedi Dalit erkek ölü bir ineğin derisini soydukları için ‘gau raksha’ adı verilen inekleri koruma komitesince meydan dayağına çekilmişler.
Deri endüstrisinde dünyada altıncı sırada yer alan Hindistan’da bu sektörden yıllık yaklaşık 5.25 milyon Avro kazanç elde edilirken, sektörde çalışan 2,5 milyon kişinin çoğunu Dalitler ve alt kastlardan gelen işçiler oluşturuyor.

Dalitler Una’da sokaklara çıkmışlar. Gösteriler Gir Somnath bölgesine, ardından da tüm Gucerat eyaletine yayılmış. Ahmedabad kentinde çıkan ayaklanmada Dalitler yolları kesmişler, otobüsleri ateşe vermişler. Çıkan çatışmalarda bir polis öldürülmüş.

Yine ayaklandılar
Bu pazartesi Dalit'in bir üyesi Mumbai Maharashtra eyaletinde 200 yıllık bir savaşı anma töreninde öldürüldü.
Bir grup Dalit, 1818'de İngilizlerin yüksek kast seçkinlerini yenmesine yardımcı oluşuyla tarihe geçen Bhima-Koregaon savaşının yıldönümünü kutlamak için bir araya geldiler.
Göstericiler Hindistan'ın finansal sermayesindeki yolları ve demiryollarını engelledi ve 100 işletme daha fazla şiddet öngörerek kepenk kaldırdılar ve tutuklandılar.

Zulüm sürüyor olsa da, zulme karşı direniş ve devrim fikrinin tohumlarının tüm dünyaya saçılmış olduğu dikkatlerden kaçmıyor.