Netanyahu, Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri ile Buenos Aires’teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Salı günü düzenlediği ortak basın toplantısında, Irak’da yapılacak referanduma değindi.

Netanyahu, İsrail’in bağımsız bir devletin kurulmasını desteklediğini belirterek, “İsrail bir bütün olarak teröre karşı çıkarken, Kürt halkının kendi devletini kurma yönündeki meşru çabalarını destekliyor” ifadesini kullandı.
İsrail Savunma Güçleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan de geçtiğimiz günlerde, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’ndeki konuşmasında, “Benim kişisel bakış açıma göre, PKK bir terör örgütü değil. Belki (bu sözler) manşetlere çıkacak ama; ben böyle görüyorum. İsrail’in dış politikasına hizmet ediyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

Golan, 25 Eylül’de yapılacak referandum ile ilgili, “Tüm Kürtlerin katılımıyla Büyük Kürdistan kurulmalıdır” açıklamasında bulunmuştu.

Tel Aviv'den daha önce yayınlanan mesajda ise İsrail'in Kürdistan'ın bağımsızlığına olan desteği vurgulanmış ve "Biz Yahudi milleti ile Kürt milletini birbirine bağlayan tarihi bağlar vardır. Yahudiler ve Kürtler hepimiz kardeşiz." ifadeleri kullanılmıştı.

Mesajda yeni kurulacak olan devlet hakkındaki temenniler de yer aldı ve İsrail'in 'Yahudi şeriatı' üzerine kurulu bir devlet olduğu bilinmesine karşın "Bizler Kürdistan'ın bağımsızlığını destekliyoruz yakın zamanda barışçıl bir devlet olacak. Güvenlikli bir devlet olacak. Laik bir devlet olacak." denildi.

ABD ve Rusya, Kürdistan'ın bağımsızlığına bölgede istikrarın bozulmaması şartı ile desteğini açıklarken, İsrail yönetiminden tam destek gelmişti. İran ve Türkiye başta olmak üzere, bölge ülkeleri ise 'yeni çatışma bir ortamına neden olması' endişesi ile bağımsızlık kararına karşı çıkıyor. Gönderilen mesajda bu duruma atıfta bulunularak "Araplara kulak vermeyin, mücrim Türklere kulak vermeyin, Fars ve necis olan İran'a kulak vermeyin." ifadeleri kullanıldı.