Türkiye ve Yemen’in talebiyle Birleşmiş Milletler’de düzenlenen Kudüs oylamasında Bosna Hersek’in “çekimser” oyu vermesi şaşkınlık yarattı. Konuyla ilgili olarak Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Sırp Üyesi Mladen Ivanic’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile ilişkilerin bozulmaması adına böyle bir karar alındığı ifade edildi.

Bosna Hersek medyasındaki haberlere göre, Sırbistan Devlet Başkanı Dodik, Sırp üyeye gönderdiği mektupta “İsrail ve RS arasında dostluk ilişkileri var. Bosna Hersek de bu diplomatik ilişkileri bozacak her türlü gelişmeye engel olmalı.” ifadelerine yer verdi.
 

BOŞNAK ÜYE İZETBEGOVİÇ “EVET” DEDİ
 

Bosna Hersek’in Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic’in, “evet” oyu kullanmayı önerdiği ancak diğer iki üyenin çekimser kalma kararı aldıkları belirtildi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığından alınan bilgiye göre, BM Genel Kurulundaki oylamada Dışişleri Bakanlığının tasarıyı destekleme önerisinde bulunmasına rağmen Devlet Başkanlığı Konseyinin üç üyesinden ikisi çekimser kalma yönünde görüş bildirdi. Bu nedenle çoğunluk “çekimser” yönünde görüş bildirdiği için İzetbegoviç’in “evet” tercihi yeterli olmadı ve Bosna Hersek’in BM’deki oyu “çekimser” olarak verildi.
 

HANGİ ÜLKELER NE YÖNDE OYKULLANDI?
 

BM’de yapılan oylamada 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD ve İsrail haricinde ret oyu veren ülkeler Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya oldu.

Çekimser oy kullanan ülkeler ise Çek Cumhuriyeti, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ile Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.