Dünyanın ortak vicdanı olmak adına, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara Gemisine, işgalci Siyonist İsrail’in düzenlediği ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının üzerinden 7 yıl geçti. İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum kuruluşu, 37 ülkeden, yüzlerce aktivist, işgalci İsrail ablukasını delerek Gazze’ye ulaşmayı hedefliyordu. Ancak 31 Mayıs 2010 tarihinde, Siyonist İsrail, uluslararası sularda bir saldırı gerçekleştirerek, sözde uluslararası hukuku çiğnedi. Bu saldırı da 10 insani yardım gönüllüsü şehit olurken, 56 kişi hayati risk oluşturacak derecede yaralandı. 100’ün üzerinde ateşli silah ve diğer türlü yaralanmalar oldu. Yaklaşık 800’e yakın insan, çeşitli şekillerde suçlamalara maruz kaldı. Gözaltına alınıp, eşyalarına el konuldu.

Türkiye’de Mavi Marmara olayından bugüne dek davalara bakıldığında ise dişe dokunan hiçbir şey gerçekleşmemiş durumda. Türkiye’de Mavi Marmara davaları da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "davanın düşmesi" talebiyle ertelenmişti. "Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması" gereği davanın düşürülmesi de hem şehitlere hem de şehit ailelerine saygısızlık. Mavi Marmara davasında mahkemenin İsrailli komutanlar hakkında verdiği kararın aylarca sümen altı edilmesi ve İnterpol'e gönderilmesi gereken dosyanın tozlu raflara kaldırılması da gözlerden kaçmıyor.

İşgalci İsrail, işi sağlama alarak vereceği tazminatı mahkemenin düşmesi şartına bağlıyor yahut bağlatıyor. Böylece saldırıyı yapan İsrail askerlerinin bu olaydan dolayı suçlanmayacakları maddesinin altına da Türkiye’nin imzasını attırmıştı. Mahkemeler tarafından usulsüzlük yapılarak Mavi Marmara Davası düşürülüyor ve işi bir özür dilemeyle bitirmeye çalışıyorlar.

Mahkemenin anlaşma metninde ise “İsrailli şahıslar veya tüzel kişiler ya da devlete, Türkiyeli gerçek kişiler, tüzel kişiler tarafından açılmış bütün hukuk ve ceza davalarından muaftır” yazıyor. Eğer yargılama devam etmiş olsaydı af niteliği taşıyacaktı. Kısaca davaların düşürülmesiyle İsrail de affedilmiş oldu. Anlaşmanın ilk 3 maddesi hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek 20 milyon dolar olduğu halde bir kuruş bile verilmedi. Türkiye ile İsrail arasında normalleşme süreci de bahane edilerek Mavi Marmara Davası askıya alındı. Buna karşı İsrail bu davanın düşürülmesini hep şart koştu, hükümet bile bile bu süreci yavaşlattı. Şimdi yetkilelere sormak gerekiyor: Mavi Marmara Davası'nda Siyonist İsrail affedildi mi?