PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin kontrolü altında olan Tel Rıfat'ta Rus askeri birliği görüntülenmişti. Suriye'de Halep kentinin kuzeyinde yer alan Tel Rıfat iline Rusya tarafından kalabalık bir askeri konvoy gönderilmiş ve fotoğraflanan Rus askeri birliğinin bölgeye geldiği aktarılmıştı.

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Erbil merkezli Rudaw Haber Ajansı, Rusya ile YPG'nin anlaştığını, Rus askeri birliğinin ise Afrin ve Şehba bölgesine konuşlanarak gözlemci statüsünde bölgede aktif çalışmalar yürüteceğini yazdı.

Son zamanlarda Türkiye'nin Afrin'e operasyon yapacağı konuşuluyordu. Bu söylentilerin ortasında Rusya'nın YPG örgütüyle anlaşarak bölgede böyle bir hamle gerçekleştirmesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde de Suriye'de Halep kentinin kuzeyinde yer alan Tel Rıfat iline, Rusya tarafından kalabalık bir askeri konvoy gönderilmişti.

Rusya Kurulacak "Devlet"i Tek Başına Amerika'ya Bırakmayacak!


Ömer Emre Akcebe'nin geçtiğimiz günlerde Suriye Denklemi başlıklı yazısında belirtiği üzere, Rusya'nın Suriye'ye konuşlanmasındaki sebeblerinden biri de ABD'nin kuracağı "Kürt Devleti"nden pay almak!...

Halep düşerken, açılan koridorlar üzerinden bölgedeki Ehl-i Sünnet Vel Cemaat direniş grupları ve ahâli İdlib’e taşınmıştı. Yine aynı dönemde İran, Rusya ve Türkiye arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Grupların kendileri dışındakilere karşı imzalamış olduğu anlaşmaya sadık kalındı kalınmasına da, bu dönemde El-Nusra, Amerika’nın ÖSO’nun elindeki silahları toplaması ve zayıflaması neticesinde İdlib’teki yönetimi ele geçirdi. Şimdi de Amerika ve Rusya diyor ki; El Kaide’nin bir unsuru olan Nusra, -ki adını Şam’ın Fethi Cebhesi olarak değiştirmiştir- İdlib’te barınamaz. Burada Amerika’nın, İdlib’te hâkimiyeti ele geçiren El Nusra’ya karşı PKK/PYD ile ortak bir şekilde hareket etmek suretiyle sınırımıza yeniden sınır çizmek üzere kurgulanan Kürt devletini Akdeniz’e ulaştırmak üzere bir politika izlediği açık. Bununla beraber Rusya’nın da artık kurulduğuna kani olduğu Kürt Devleti’ni tek başına Amerika’ya bırakmamak üzere PKK/PYD’ye hiç olmazsa göz yumduğu da açık. Yani Türkiye için bir bakıma işler sarpa sarmış vaziyette.