Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi gönderilmesi gündemde. Bu anlaşma imzalanırsa Türkiye, modern Rus hava savunma füze sistemini alan ilk NATO üyesi olacak. Peki, bir NATO üyesi neden S-400’e ihtiyaç duydu?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta Kremlin’de gerçekleştirdikleri görüşmede Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi gönderilmesini görüştükleri bildirilmişti. Bu bilgiyi doğrulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Her iki taraf da bununla ilgileniyor, görüşmelerimiz devam edecek” demişti.

S-400 sevkiyatı konusunda Rusya’nın şu ana kadar sadece Çin ile bir sözleşmesi var. 2015’te imzalanan anlaşmaya göre 48 fırlatma rampasının teslimi bu yıl başlayacak.

Ayrıca Hindistan ile 80 fırlatma rampasının sevkiyatıyla ilgili görüşmeler yapılıyor. Bu ülkenin savunma konseyi, anlaşmayı 2015 Aralık ayında onaylamıştı. Ama sözleşme henüz imzalanmadı, taraflar ayrıntıları görüşüyor.
Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir sınıf olarak uzun menzilli hava savunma füze sistemi yok.

Türkiye, ABD yapımı MIM-14 ile MIM-23 ve İngiltere yapımı kısa menzilli Rapier hava savunma sistemlerine sahip. Bu sistemler, 1950-60’lı yıllarda geliştirilmiş ve günümüzde eski olarak görülüyor. Bu bağlamda Ankara’nın çok daha güçlü bir silah elde etme isteği tabiî. Moskovalı yetkililer Ankara ile füze sistemi hususunda anlaşma sağlandığı takdirde “2020-2022” yılları arasında teslimatı öneriyor. Türkiye bir NATO üyesi ve bu durum NATO’nun hoşuna hiç gitmiyor. Gitmemesi de normal; 15 Temmuz’da milletin canına, vatanına, namusuna göz diken bu zihniyetin İncirlik Üssü’nde ne işler çevirdiği malûm.

Evet, Türkiye’nin bir füze savunma sistemine ihtiyacı var; Türkiye’ye gözünü dikmiş düşmanlar yollara, köprülere, tünellere bakmıyor. Bir ülkenin gücü, askerî gücü, bilhassa da savunma gücü nisbetindedir. Sorulması gereken soru şu; neden ithal füze sistemi, millî füze sistemimizi niçin hâlâ üretemiyoruz?
Bugün Rusya ile aramız iyi gibi gözükebilir... Yarın şartların değişmeyeceğini kim garanti edebilir? Asıl konuşulması gereken meseleler bunlar…