Zimbabwe'de Çarşamba günü yaşanan olaylar hakkındaki tartışmalar farklı boyutlar kazanarak sürüyor. 

Zimbabwe'de patlak veren askeri müdahale olaylara ülkede ciddi yatırımları bulunan Çin'in karıştığına ilişkin spekülasyonlar, General Chiwenga'nın Pekin'e geçtiğimiz hafta ziyareti ile güçlendiriliyor. Chiwenga, Çin Savunma Bakanı Chang Wanquan ile geçtiğimiz hafta Pekin’de görüşmüştü. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ziyaretin düzenli bir askeri görüşme olduğunu ve darbeyle bağlantısı olmadığını söyledi.

Bakanlığın sözcüsü Geng Shuang gazetecilere verdiği demeçte , "Çin'e yapılan ziyaretin Çin ve Zimbabwe'nin karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılan normal bir askeri görüşme olduğunu" söyleyebilirim. Zimbabwe ile dostça bir ülke olarak, Zimbabwe'deki durumun gelişmesine yakından dikkat ediyoruz." dedi.

Çin’in, Zimbabwe'yle zengin maden kaynakları bakımından bakımından ülkede çeşitli yatırımlarda bulunurken, ülkenin yıllardır süren durgun ekonomisinin sorumlusu olarak Robert Mugabe'nin politikaları gösteriliyor.

En Büyük Yatırımcı Çin

Çin Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Xing Shanshan'a göre geçtiğimiz birkaç yıl içinde Çin ayda yaklaşık 30 milyon dolar kazançla Zimbabwe'yle ilişkilerini sürdürüyor.

Çin'in Afrika’nın ülkelerine en geniş doğrudan yabancı yatırımcı ülke olarak girdiği biliniyor. Çin sermayesi Zimbabwe’de özellikle tarım ve güneş enerjisi santrallerinin inşa projelerine girdi. Çin ayrıca Zimbabve'nin en büyük ticaret ortağı ve daha büyük bir Afrika ekonomisini teşvik amaçlı 40 milyon dolar değerinde kredi verdi.

Ocak ayından bu yana, Çin yuanı, Zimbabwe'de ABD doları, Güney Afrika randı ve Botsvana pula'sı ile paralel yatırım aracı haline geldi. Ülkenin kendi para birimi, 2009 krizinde rekor düzeyde yüksek hiperenflasyona uğradı ve 500 milyar dolara yükselen rekor seviyede zarara yol açmıştı.