Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) "küresel terörle mücadelesinde" görev alan Amerikan askerleri ABD'nin Afganistan'da verdiği tarihinin en uzun mağlubiyetini eleştirdi. Afganistan'da savaşan Amerikan askerleri savaşın maliyetine dikkat çekerek "değdi mi?" sorusunu yöneltti.

Eski ABD askerleri yorumlarında Afganistan'da "boş yere kan döküldüğünü" ifade ettiler.

ABD'deki Brown Üniversitesi tarafından yapılan "Savaşın Maliyeti" adlı çalışmaya göre Afganistan'da 20 yıl süren çatışmalarda, ABD'li özel savunma şirketlerinin kayıpları hariç yalnız 3 bin 500 Amerikan ve müttefik kuvvetler askeri, 47 binden fazla Afgan sivil, 66 binden fazla Afgan birlikleri hayatınını kaybetti, 2 milyon 700 binden fazla Afgan halkı ülkesini terketti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilme kararını değerlendiren Amerikan ordusunun özel operasyonlar birliğinde görev yapan deniz piyade Jason Lilley, Reuters haber ajansına, "Savaşı yüzde yüz kaybettik. Oraya gidişimizin tek sebebi Taliban'ı yok etmekti ve biz bunu yapmadık. Taliban orayı ele geçirecek" diye konuştu.

ABD'nin "terörle küresel mücadelesi" kapsamında Irak ve Afganistan'da 16 yıl görev yapan Lilley, savaşa, Amerikan birliklerinin düşmanı yeneceği, Afganistan ekonomisini canlandırıp kalkındıracağı inancıyla katıldı.

Lilley'nin fikrini, Taliban'a bağlı bir mahkumun "tıpkı Sovyetler gibi Amerikalıların da savaşa olan inancını kaybedeceğini bildikleri ve ABD'nin gitmesini bekledikleri"ne dair sözleri değiştirdi.

"Yıllarca Amerikan bayrağına bakamadım"

Afganistan'da birçok arkadaşını kaybeden ya da ömür boyu sakatlanmasına şahit olan Amerikalı asker, geri döndükten sonra fiziksel olarak gücü yerinde olsa da kendisini ve arkadaşlarını bu "kazanılamayacak" savaşa gönderen ülkesine olan öfkesi sebebiyle yıllarca Amerikan bayrağına bakamaz hale geldiğini ifade etti  

Tarihçilerin neden Afganistan'ı "imparatorlukların mezarı" olarak adlandırıldığını orada görev yaptığı sırada anladığını belirten ve ülkesini ve hayatı yeniden sorgular hale gelen 41 yaşındaki Lilley geldiğinden bu yana psikolojik destek alıyor.

Afganistan 19uncu yüzyıl boyunca iki defa İngilizler tarafından işgal edildi ve 1842'de tarihinin en büyük askeri yenilgilerinden birine uğradı. 1979 ile 1989'a yılları arasında Afganistan'ı işgal eden Sovyetler Birliği ise 15 binden fazla askerin ölümü ve binlerce askerin yaralanmasının ardından ülkeyi terketti.

"Vietistan"

Lilley gibi ABD'nin "terörle küresel mücadele" operasyonlarına savaşlara katılanlar Afganistan'ı "Vietistan olarak tanımlıyor.

Afganistan ve Vietnam'ı kıyaslayan eski Amerikan askerleri, her ki savaşta da net bir amacın olmadığını, savaşlar süresince birden fazla Amerikan başkanının görev başına geldiğini ve her iki savaşın da öfkeli ve üniformasız bir düşmana karşı yapıldığını belirtiyor.

Ülkede herkes Lilley ve diğer bazı askerlerin görüşlerini paylaşmasa da Biden'ın çekilme kararı genel olarak her iki parti tabanından da destek görüyor.

Reuters'ın Ipsos şirketi üle 12-13 Tmmuz tarihlerinde yaptığı bir kamuoyu yoklamasında 10 Demokrat'tan üçü ve 10 Cumhuriyetçi'den dördü Amerikan askerlerinin Afganistan'a kalması düşüncesinde.

Euronews