Mehr Haber Ajansına göre 19 Kasım’da ABD Merkez Komutanı Michael Erik Kurilla, bir ABD Görev Gücü’nün Körfez bölgesinin stratejik sularında sözde “deniz güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak” için 2023 yılına kadar 100’den fazla İDA konuşlandırılacağını söyledi.

Kurilla, yıllık Manama diyalog konferansında yaptığı açıklamada, “Gelecek yıl bu zamanlar, Task Force 59 ile birlikte çalışan, iletişim kuran ve denizcilik alanı farkındalığı sağlayacak 100’den fazla insansız su üstü ve sualtı aracını konuşlandıracağız.” dedi.

Arab News’e göre duyuru, İsrail ve ABD’nin İran’ı bu hafta Umman kıyılarında İsrail’e ait bir firma tarafından işletilen bir tankere isabet eden bir insansız hava aracı saldırısından sorumlu tutmasının ardından geldi. 16 Kasım’da İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İran’a karşı ortak yetenekleri görüşmek üzere General Kurilla’yı ağırlamıştı. Kochavi, Washington ve Tel Aviv’in İran’a ve Batı Asya bölgesindeki diğer tehditlere karşı “hızlandırılmış bir oranda müşterek askeri yetenekler geliştirdiğini” yineledi.

Yerel haberlere göre, Kochavi ve diğer üst düzey İsrailli yetkililer, İran’ın Suriye ve Yemen’deki iddia edilen varlığıyla mücadele etme ve Lübnan direniş hareketi Hizbullah’a silah transferini önleme çabalarını konuştular. Kochavi, ABD Hava Kuvvetleri’yle ortak askeri tatbikatlar düzenlenmesini görüşmek üzere geçen yıl 1 Eylül’de CENTCOM’un eski Başkanı General Kenneth McKenzie ile bir araya gelmişti.

Pentagon ayrıca son sekiz aydır İsrail, Suudi Arabistan ve diğer Batı Asya ülkeleri ile Basra Körfezi’nde İran’a karşı insansız insansız hava araçları ağı oluşturmak için işbirliği yapıyor.

DefenceTürk