ABD'de başkent Washington ve çeşitli kentlerde binlerce kişi, son dönemde çok sayıda can kaybının yaşandığı silahlı saldırıların ardından silah kontrolü tedbirlerinin sertleştirilmesi talebiyle sokaklara döküldü. Protestocular, Kongre’ye çağrı yaptı.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, başkentte ikinci kez düzenlenen “Hayatlarımız İçin Yürüyüş” adlı eylemde yaptığı konuşmada, “Artık yeter. Bir belediye başkanı ve bir anne olarak konuşuyorum, Kongre’nin görevini yapmasını isteyen milyonlarca Amerikalı ve Amerika’nın belediye başkanları adına konuşuyorum. Kongre’nin görevi bizi ve çocuklarımızı silah şiddetinden korumaktır” dedi.

Florida eyaletinin Parkland kentinde bir lisede 2018 yılında 17 öğrencinin ölümüne neden olan silahlı saldırıda hayatta kalmayı başaran David Hogg, Teksas’ın Uvalde kentindeki bir ilkokulda 31 Mayıs’ta 19 çocuk ve iki öğretmenin hayatını kaybettiği saldırıya atıfta bulunarak, “Eğer hükümetimiz 19 çocuğun kendi okullarında öldürülmesini ve katliama uğramasını engellemek için hiçbir şey yapamıyorsa, o zaman hükümettekileri değiştirmenin zamanı geldi” diye konuştu. Hogg aynı zamanda, saldırının ardından kurulan ve Washington’daki ilk eylemi de düzenleyen Hayatlarımız İçin Yürüyüş grubunun eş kurucusu.

Parkland’de de yüzerce kişinin katıldığı eylemde, 2018’deki okul saldırısında, okulun spor direktörü olan eşini kaybeden Debra Hixon, gençlerin mağazalara girip silah satın almasının “çok kolay” olduğunu söyledi. Şu anda okulun yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Hixon, odalarındaki boş yatağı, yemek masalarındaki boş sandalyeyi görmenin eşinin yokluğunu sürekli kendisine hatırlattığını söyleyerek, “Anılar oluşturma, hayallerimizi paylaşma, birlikte bir hayat yaşamayı daha tamamlamamıştık. Silah şiddeti tüm bunları ailemden koparıp aldı” dedi.

Milliyet