Kuzey Charleston'da 31 yaşındaki Jamal Sutherland, 5 Ocak'ta gözaltı merkezinde hayatını kaybetmişti. Öncesinde Sutherland'in 31 Aralık'ta ruhî durumu nedeniyle ailesinden yardım istediği ve bir sağlık merkezine yatırıldığı, burada çıkan kavgada bir görevliyi yumrukladığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmişti.

Polisin kefalet duruşmasına katılmak üzere hücresinden çıkmak istemeyen Sutherland'a elektroşok tabancası ve biber gazıyla müdahale ettiği, genç adamın sağlık görevlilerinin çabalarına rağmen kurtarılamadığı açıklanmıştı.

Charleston County Şerifliği, Sutherland'in ailesinin talebi üzerine olayla ilgili vücut kamerası görüntülerini yayımladı. Videoda, polisin hapishanedeki hücreden çıkmayı reddeden Sutherland'e silah yönelttiği ve içeriye biber gazı sıktığı, öksürerek kapının önünde diz çöken zihinsel engelli adamın "Tüm bunların anlamı ne?" dediği görülüyor. İçeri giren polis Sutherland bağırınca onu yere yatırıp kelepçeliyor ve defalarca şok tabancası kullanıyor. Bu sırada Sutherland'in acı içinde bağırarak kıvranışı kameraya yansıyor. Bir süre sonra hareketsiz kalan adamın sesi de kesiliyor.

Hâdise ABD’de gündemi ateşlendirdi. Sutherland'in annesi Amy Sutherland, dün düzenlediği basın toplantısında "Zihinsel engel kimseye benim çocuğuma el sürme hakkı vermiyor" dedi. Ailenin avukatı Mark A. Peper da, "Zihinsel engelliler bu dünyadaki sağlıklı insanlarla aynı haklara sahip" diye konuştu.

Charleston County Şerifi Kristin Graziano, olayı "korkunç bir trajedi" diye niteledi.

Sutherland'in ölümüne yol açan iki polisin olay sonrasında 30 gün süreyle görevden uzaklaştırıldığı ve şu anda görevlerine devam ettiği belirtildi. Charleston County Savcısı Scarlett Wilson, davayı takip ettiklerini ve haziran sonuna kadar olası bir cezaya dair karar vereceklerini söyledi.

IndyTurk