ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov telefonda Ukrayna krizini görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bugünkü telefon görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada Blinken’ın Rusya’ya derhal gerilimi düşürmesi ve Ukrayna’nın sınırından askerlerini çekmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın yaptığı yazılı açıklamada, telefon görüşmesinin ABD’nin Rusya’nın güvenlik tekliflerine verdiği yazılı yanıtı takiben yapıldığı ifade edildi.

Telefon görüşmesinde Blinken’ın ABD’nin hem ikili düzeyde hem de müttefik ve ortaklarla birlikte Rusya ile anlamlı görüş alışverişine devam etme konusundaki isteğini vurguladığı, bu süreci ABD’nin müttefik ve ortaklarıyla tam bir koordinasyon içinde yürütmeyi planladığı belirtildi.

“Ülkelerin kendi dış politikasını ve ittifaklarını belirleme hakkı”

Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Sergey Lavrov ile telefon görüşmesinde, “ABD’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yanı sıra tüm ülkelerin kendi dış politikasını ve ittifaklarını belirleme hakkına olan bağlılığını yinelediği” belirtildi.

Blinken’ın Rusya’nın derhal tansiyonu düşürmesi ve Ukrayna sınırlarından askerlerini ve ekipmanını çekmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı’nın Ukrayna’nın işgal edilmesinin ciddi sonuçları olacağını vurguladığı ve Rusya’ya diplomatik yolu izlemesi çağrısında bulunduğu belirtildi.