“Az bilinen hikâyeler” mottosuyla yayın yapan kuruluş Vice News, ABD Deniz Piyadeleri’nin insan kaçakçılığını anlatan bir dosya yayınladı.

Vice News, Deniz Piyadeleri’nin, Meksika sınırından kaçak göçmenleri arabalarına alarak Amerika’ya getirdiğini ve resmi görevlerini bu amaçla suiistimal ettiklerini ortaya çıkardı.

“500 dolar karşılığında”

ABD’yi sarsan dosya-habere göre, piyadeler görevli oldukları Meksika-ABD sınırından göçmenleri 500 dolar karşılığında kontrol noktalarından geçirdi. İnsan kaçakçıları, ön camında 'Amerikan Deniz Piyadeleri Kuvveti' arması bulunan hususi araçlarını kullanarak Meksika sınırına gittiler. Meksika’dan sınırı geçmiş kaçak göçmenler, arabayı görünce saklandıkları yerden çıktı ve arabaya bindi. Amerikan askerleri, iki saatlik bir mesafeyi ve birden fazla kontrol noktasını geçerek yasadışı göçmenleri güvenli noktalara bıraktı.

Deniz Piyadeleri içinde insan kaçakçılığı yapan askerler, zaman içinde birbirlerini tanıyarak ikili ekipler kurdu. İkili ekipler, parayı yarı yarıya bölüşerek çalıştı. Ekipler genelde bir beyaz Amerikan, bir de Latin kökenli Amerikan askerinden oluşturuldu.

Bu sayede Latin kökenli askerler, Meksika’daki kartel ve kaçakçı çeteleri ile İspanyolca iletişim kurabildi. Beyaz askerler ise, polisler tarafından kontrol edilmedikleri için gördükleri her kolluk kuvvetine selam vererek bütün kontrol noktalarından sorunsuz bir biçimde geçebildi.

Sınır bölgesine konuşlu Deniz Piyadeleri askeri üslerinde, onbaşıdan subaylara dek kaçakçılığa karışmış rütbeliler, özel bir ağ kurdu. Yirmili yaşlarının başında ve borç içinde olan askerleri tespit ettiler. Özellikle babası hapiste olan yahut ekonomik durumu kötü askerleri seçtiler.

Çavuşlar ve onbaşılar, henüz acemi birliğindeyken gözlerine kestirdikleri genç erleri, suç şebekesindeki diğer askerler ile iletişime geçirdi. Her rütbeli, seçtiği acemi erleri, kaçakçılığa karışmış uzman erlerle tanıştırdı ve kaynaştırdı. Zaman içinde ekonomik sıkıntılardan söz eden rütbeliler, Meksika sınırından sadece iki saat araba sürerek göçmen kaçırdıklarını ve bir gecede bin dolar kazandıklarını anlattı.

Amerikan askerlerinin maaşı, bazı eyaletlerin asgari ücretinden daha düşük. Bu durum, özellikle hayat pahalılığı yüzünden araba ruhsatı çıkaramayan, evlenemeyen veya üniversite eğitimi alamayan genç erleri kaçakçı şebekesinin kucağına itti. Genç erler, birkaç yüz dolar karşılığında şebeke ağını genişletmeyi veya bizzat insan kaçırmayı kabul etti.

Bir Amerikan sınır muhafızı, 2019’da arabasını park edip Meksika sınırını izlerken kaçak göçmenlerin siyah bir araca bindiğini gördü. Arabasıyla yolu kapatan sınır muhafızı, kaçak göçmenlerin bulunduğu aracı kenara çekti.

Siyah aracın askeri personele ait olduğunu gören sınır muhafızı, diğer kolluk güçlerinin yapmadığını yaptı ve askerleri orada gözaltına aldı. İfade vermek üzere karakola götürülen askerler, suçlarının bireysel olmadığını ve büyük bir şebeke olduğunu itiraf etti. Savcılık ve emniyet güçleri harekete geçti ve kapsamlı bir soruşturma başlatıldı.

16 asker tutuklandı

Meksika sınırına konuşlu Deniz Piyadeleri birliğinin komutanları, savcılık ve hakimlik makamları ile iletişime geçti. Komutanlar, söz konusu birliğin yakın zamanda yurtdışı görevine gideceğini ve bu skandal büyürse, birliğin yurtdışı görevi alamayacağını söyledi.

Hakimler ise, “onurlu ve şerefli” diye tanımladıkları haydut Amerikan Deniz Piyadeleri’nin adına leke sürülmesine karşı çıktı. Savcılık bu fikre onay verdi. Birkaç er ve erbaşın “münferit” şekilde yaptığı bir kaçakçılık suçu olarak kayıtlara geçirildi. Şebekeden ve rütbelilerden bahsedilmedi.

Toplam 16 asker tutuklandı. Yalnızca yirmili yaşlarındaki iki asker ceza aldı. Cezaları 18 ay olarak belirlenen bu iki asker derhal cezaevine gönderildi ve basına 'adalet tecelli etti' denildi.