Zira ABD, 20 yıl boyunca sadece Afgan ordusu için yaklaşık 83 milyar dolar (yaklaşık 710 milyar TL) harcamıştı. Ancak bu süre zarfında Taliban gücünü yeniden toplayabildi ve ABD çekilirken Afgan ordusu haftalar içinde dağıldı.

Konuyla ilgili tartışmalar sürerken ABD'nin, Afgan ordusu için hazırlanan ve ülkenin arazisine uygun olmadığı için kullanılamayan üniformalara milyonlarca dolar harcadığına dikkat çekildi.

ABD'nin Afganistan'daki faaliyetlerini izlemekle görevli Afganistan Yeniden Yapılanması Özel Müfettişi John Sopko, söz konusu işlevsiz kamuflaja 28 milyon dolar (yaklaşık 240 milyon TL) harcandığını ortaya koydu.

Sopko liderliğinde hazırlanan, 2017 tarihli rapora göre bu üniformalarda orman renkleri tercih edilmiş ve ormanlık alanlara uygun kamuflaj desenleri kullanılmıştı.

Ancak ormanlık alanların Afganistan'ın toplam arazisinin sadece yüzde 2'sini kapladığı belirtildi.

Sopko raporun hazırlandığı dönemde USA Today'e verdiği röportajda sert açıklamalarda bulunmuştu:

“Vergi mükelleflerinin 28 milyon dolarını moda için harcadık çünkü savunma bakanı bu üniformaların güzel olduğunu düşündü.”

Diğer yandan, gözlemcilerin "boşa harcanan çaba" diye nitelediği başka projeler de mevcut.

Bloomberg'in haberine göre Afgan hava kuvveti oluşturma çabası kapsamında ABD, İtalyan yapımı G222 çift turboprop uçaklar için en az 549 milyon dolar (yaklaşık 4 milyar TL) harcamıştı. Ancak 20 uçaktan 16'sı sürekli bakım gerektirip uçamayınca hurda olarak satıldı.

ABD ayrıca, Taliban'ın en büyük gelir kaynaklarından birini oluşturan afyon üretimini engellemek için 8,6 milyar dolar (yaklaşık 73 milyar TL) harcadı. Fakat 2017'ye gelindiğinde haşhaş ekimi ve afyon üretimi rekor seviyelere ulaşmıştı.

Bunun yanı sıra ABD ordusu, Afganistan'ın Helmand eyaletinde bir karargah inşa etmek için 36 milyon dolar (yaklaşık 300 milyon TL), Türkmenistan sınırına yakın bir askeri kamp inşa etmek için de 3,7 milyon dolar (yaklaşık 30 milyon TL) harcamıştı.

Öte yandan Sopko, ne karargahın ne de askeri kampın kullanılmadığını, ikisinin de boş kaldığını ortaya koydu.

Independent