Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yüzünden Rus petrolüne uygulanan ambargo, ABD'yi yeni arayışlara itmişti. Moskof ile Batı destekli Ukrayna’nın savaşı, Venezüella’ya fırsat doğurdu.

Petrol ve gaz yönünden önemli kaynaklara sahip Venezüella'ya yönelen Amerika, darbe yapmaya çalıştığı ve senelerdir ekonomik yaptırımlar uyguladığı ülkeye muhtaç hâle geldi!

Global firmalara Venezüella'da gaz ve petrol üretimini başlatmaları için lisans veren ABD'nin, Ekim 2021'de kesilen diyalog müzakerelerinin yeniden başlatılmasını teşvik için bu adımları attığı değerlendiriliyor.

Maduro’dan açıklama

Arjantin'in "Radiofonica" isimli radyosuna konuşan Venezüella lideri Nicolas Maduro, ABD tarafından ülkesine yönelik uzun süredir uygulanan ekonomik yaptırımların bir miktar gevşetildiğini ve bunun anlamlı olduğunu belirtti.

ABD'nin hafif ama önemli adımlar attığını belirten Maduro, "Amerika Birleşik Devletleri, (ABD'li) Chevron'a, (İtalyan) Eni'ye ve (İspanyol) Repsol'a Venezüella'da gaz ve petrol üretimini başlatmaları için lisans vermesi, hafif ama önemli adımlardır." ifadesini kullandı.