Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Temsilciler Meclisi, “eşcinsel evlilik hakları”nı koruyan bir tasarıyı kabul etti.

Demokratların çoğunlukta olduğu meclisten 47 Cumhuriyetçinin desteğiyle 57'ye karşı 267 oyla geçen tasarı, eşcinsel evlilikler için federal seviyede bir koruma sağlıyor ve bir çiftin ırkına ya da cinsiyetine dayanarak evliliğin geçersiz sayılmasını yasaklıyor.

Tasarıyı oylama sırası Cumhuriyetçilerle Demokratların eşit sayıda olduğu Senatoda da oylanacak. Senatoda çoğunluk bulunmaması oylamanın sonucunu da belirsiz kılıyor. Fakat senatörlere "vicdanları" ile oy kullanmaları çağrısında bulunuluyor.

Temsilciler Meclisinden geçen tasarıya göre, Yüksek Mahkeme'nin “eşcinsel evlilik hakları” üzerindeki önceki kararlarını bozması durumunda eyaletler eşcinsel evlilikleri kısıtlamaya devam edebilecek. Ancak bu tür eyaletlerin, eşcinsel evliliği tanıyan eyaletlerde gerçekleştirilmiş evlilikleri iptal etme hakları bulunmayacak.

Temsilciler Meclisi perşembe günü de Yüksek Mahkemede yeniden incelenmesi talep edilen doğum kontrolüne ülke çapında erişim hakkını garanti altına alan bir tasarıyı oylayacak.

Euronews, AP