ABD Senatosu, Suudi Arabistan'a aralarında havadan havaya füzeler, füze rampaları ve füze mühimmatının satışına yasak getirilmesini öngören bir tasarıyı reddetti.

Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul, Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders ve Utah Senatörü Cumhuriyetçi Mike Lee, Suudi Arabistan'a onaylanan silahların satışını engellemek üzere Senato'ya ortak karar tasarısı sunmuştu.

Senato'da yapılan oylamada 30 'hayır'a karşı 67 senatör silah satışına onay verilmesi yönünde oy kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yakın zaman önce Suudi Arabistan'a söz konusu silahların satışına onay verdiğini açıklamıştı.

Dışişleri açıklamasında satış bedelinin 650 milyon dolar değerinde olduğu ve bu füzelerin Suudi Arabistan'ın F-15 ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları için verileceği kaydedilmişti.

Kongre'nin her iki kanadından senatör ve vekiller, Suudi Arabistan'ı, Orta Doğu'da önemli bir müttefik olarak görmekle birlikte Yemen'deki savaş sebebiyle sert şekilde eleştiriyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Yemen'de devam eden savaş, dünyanın en kötü insani felaketlerinden biri.

Sanders, sundukları tasarıya destek için yaptığı konuşmada, "Suudi Arabistan'a daha fazla füze ihraç etmek, Yemen'deki çatışmayı ilerletmekten ve halihazırda devam eden ateşe daha fazla benzin dökmekten başka bir işe yaramıyor." ifadesini kullandı.

Satışı destekleyen senatörler, Başkan Joe Biden yönetiminin ABD'nin Suudi Arabistan'a saldırı silahları satışını zaten yasakladığını dile getirdi.