Joe Biden, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC+) aldığı üretim kısıntısı kararı sonrası “sonuçları olacak” diye tehditte bulunmuştu.

OPEC+ ülkeleri geçtiğimiz hafta kasımdan itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

ABD Kongresi’ndeki Demokratlar, Suudi Arabistan’a yeni bir ültimatom yayınladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Ya petrol üretimini azaltma kararından vazgeçersiniz yahut silah satışlarımız bir seneliğine durdurulur” denildi.

Beyaz Saray, OPEC+ toplantısından çıkan kararın, Putin’i beslediğini gerekçe gösteriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Başkan Biden, Suudi Arabistan’a yapılan silah satışlarını bir süreliğine durdurmayı düşünüyor.” dedi.

Klasik Amerikalı kibri: Biz olmasak…

Demokrat Partililer, “Washington yıllar boyu Suudi Arabistan’ı destekledi ve şimdi onların ihanetine uğradı” diyor.

Temsilciler Meclisi Üyesi Ro Khanna, “Suudi Arabistan silahların yüzde 73’ünü bizden alıyor. Bizim teknisyenlerimiz olmasa, Suudi Arabistan’ın uçakları uçamazdı bile!” dedi.

Senato Komitesi’nin başkanı Robert Menendez de, “Suudi Arabistan bölgesel düşmanlara karşı güvenliğini muhafaza etmek istiyor ise petrol üretimini artırmalı” tehdidinde bulundu ve Şii-İran rejiminin tasmasındaki zincirden şıkırtılar duyuldu.

Selman, ABD seçimlerini etkilemek istiyor olabilir mi?

Suudi Arabistan’ın fiili kralı, hâlihazırdaki Veliaht Prens Muhammed bin Selman, önümüzdeki ay ABD’de yapılacak kritik ara seçimleri etkilemek istiyor olabilir mi? Biden, dışarıdaki “müttefiklerini” kaybederken, içeride, derinden de yükselen “Donald Trump” sesleri var.

MbS’nin, Trump’ın damadı Jared Kushner ile de derin ilişkileri olduğunu ifâde edelim.

“Ahmak fil”in yakarışı

Hatırlayacak olursanız, Joe Biden başkan olmadan önce “Suudi Arabistan’a parya devlet olduğunu hatırlatacağız. Bir gazeteci öldürüldü (Cemal Kaşıkçı) ve bunun hesabını soracağız!” demişti. Bu hâlihazırdaki ABD başkanının seçim vaatlerinden biriydi. Her nasılsa, şartlar ABD’nin istediği gibi gitmedi ve Üstad Necip Fazıl’ın “ahmak fil” dediği emperyalist devlet, Yahudi-Suud ailesine muhtaç hâle geldi. Biden, geçtiğimiz temmuzda Suudi Arabistan’a mecburi bir ziyarette bulundu. Biden “Onunla görüşmeyeceğim bile” dediği, “katil” ile selâmlaştı ve “petrol üretiminin artırılması” için talepte bulundu.

ABD, belâsını kendi beslediği köpeklerden buluyor. İtle yatanlar, bitle kalkıyor. Ortalık daha da şenleniyor.