Oylamada, 394 “evet”, 18 “hayır oyu çıktı. Ret oyu kullananların tamamının Cumhuriyetçiler olduğu görüldü. 18 Demokrat ve 2 Cumhuriyetçi üye ise oylamaya katılmadı.

Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçilerin desteğiyle sunulan tasarıda, iki ülkenin NATO’ya kabul edilmesi istenirken, diğer müttefik ülkelerden de bu yönde karar almaları çağrısı yapıldı.

Bu arada Fransa’da Senato’nun 21 Temmuz, Meclis’in ise 2 Ağustos’ta iki ülkenin NATO üyeliklerini oylayacağı duyuruldu.

Türkiye, 'güvenlik endişelerinin giderilmesinin ardından' İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırmış ancak bunun şartlı bir durum olduğunu belirtmişti.

İki ülkeyle imzalanan İttifaka katılım protokollerinin NATO üyesi 30 ülke tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor.

İki İskandinav ülkesinin üyeliklerine şu ana kadar altı ülke onay vermiş durumda. Onay sürecinin bir yıl kadar sürmesi bekleniyor.

Bu süre zarfında Helsinki ve Stockholm NATO toplantılarına katılabilecek ve istihbarata daha fazla erişim sağlayabilecek.

Moskova her iki ülkeyi de NATO'ya katılmamaları konusunda uyarmış, Rusya Dışişleri Bakanlığı 12 Mart'ta yaptığı açıklama ile üyeliğin "ciddi askeri ve siyasi sonuçları" olacağı tehdidinde bulunmuştu.