Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Louisiana ve Batı Virginia eyaletlerindeki hükümet kurumları, Çin'in ABD’lileri izlemek için kullanabileceği endişesiyle kısa video uygulaması TikTok'un devlet cihazlarında kullanılmasını yasakladı.

19 ABD eyaleti, Pekin merkezli Çinli şirket ByteDance Limited'e ait olan ve bu eyalet hükümetleri tarafından kullanılan cihazlar için TikTok platformuna erişimi kısmen engelledi. Yasakların çoğu son iki hafta içinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta, bazı Kongre üyeleri platformun ülke çapında yasaklanmasını önerdi. Yasaklama, ABD’nin platformun kullanımını zaten yasaklamış olan Hindistan gibi ülkeleri takip etsini sağlayacak.

Kuruluşlara IPhone ve diğer Apple cihazlarında denetim ve güvenlik önlemleri almalarına izin veren yazılımlar satan Gumf Holding Company, hükümet müşterilerinin bu yılın başından beri TikTok'a erişimi engellediğini açıkladı.

Şirket açıklamasında, bu ay TikTok'a bağlanma girişimlerinin yaklaşık yüzde 65'inin, okullar ve diğer ajanslar dahil olmak üzere şirketin dünya çapındaki kamu sektörü müşterileri için çalıştırdığı cihazlarda engellendiğini bildirdi.

TikTok yaptığı açıklamada, şirketin pek çok eyaletin, TikTok hakkında ABD'nin ulusal güvenliğine fayda sağlamayacak asılsız iddialara dayanan politikaları yürürlüğe koymak amaçlı siyasi propagandaya katılmak için acele etmesinden rahatsız olduğunu aktardı.

Louisiana Eyalet Sekreteri Kyle Ardonen, potansiyel güvenlik tehditlerini öne sürerek mevcut herhangi bir risk belirlemeden eyalete ait tüm cihazlarda TikTok platformunu yasakladığını söyledi. Batı Virginia Eyalet Gözlemcisi J. McCowski, kendi eyaletinde de aynısını yaptığını kaydetti.

ABD ve TikTok yetkilileri, Çin'in TikTok platformundaki 100 milyondan fazla ABD abonesinin verilerine erişimiyle ilgili endişeleri giderecek bir ulusal güvenlik anlaşması hakkında aylardır görüşmeler yapıyor.