ABD’de ilk kez insan beynine çip yerleştirildi. Synchron isimli firma, 6 Temmuz’da New York’taki Mount Sinai West Hastanesinde gerçekleştirilen bir ameliyatla bir hastaya beyin çipi yerleştirdi.

Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüzü Neuralink, insanlı deneyler yapmak için yıllardır izin almayı bekliyor. Maymunlar üzerinde yapılan testler başarılı olsa da, Musk’ın girişimine henüz izin verilmiş değil. Fakat çok daha küçük bir şirket olan Synchron, düzenleyici kurum FDA’dan onay aldıklarını doğruladı.

Bloomberg’de yer alan habere göre Avustralya merkezli Synchron, geçtiğimiz yıl aldığı izin kapsamında altı hasta üzerinde deneme yapabilecekti. Avustralya’da başlatılan testler dahilinde cihazlar dört hastaya implante edildi. Beyin-bilgisayar arayüzü şirketi, ABD’deki bir ALS hastasının beynine 3,8 cm’lik cihaz yerleştirdi.

Synchron’un websitesinde şöyle yazıyor: “Beynin doğal yollarının kilidini açmak. Endovasküler beyin bilgisayar arayüzü. Synchron, beynin doğal yolları olan kan damarlarını kullanarak beynin her köşesine erişebilen bir endovasküler beyin bilgisayar arayüzü geliştirdi. Çığır açan platformumuz nörolojik hastalıkların tedavisi için yeni bir çığır açıyor!”

Synchron tarafından geliştirilen bu cihazın, hareket bile edemeyen kişilerin e-posta ve SMS göndermesini sağlayabildiği söyleniyor. Zihnine cihaz takılan insanların “düşünceleri” bilgisayar komutlarına çevriliyor!