ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Taliban'ın Afganistan'dan çekilmeleri için kendilerine en geç 1 Eylül tarihine kadar süre tanıdıklarını belirterek, bu süre içerisinde tahliye gerçekleşmezse oradaki Amerikan askerleri için tehlikeli olacağını bildikleri için bu zaman içinde tahliyeyi tamamladıklarını açıkladı.

Austin, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin ifade verdi.

Afgan ordusuna çok şaşırdık

Afgan ordusunun tek mermi atmadan, hiçbir şekilde karşılık vermeden dağılıp gitmesine çok şaşırdıklarını söyleyen Austin, "Devlet kurmaya yardım ettik ama bunu ulusa dönüştüremedik." dedi.

Eski Başkan Donald Trump yönetiminin 29 Şubat'ta Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile masaya oturmasının Afgan ordusu için negatif etki yaptığını belirten Austin, şöyle konuştu:

"Çekilme görevine gelince, Ağustos ayının sonunu aşmamız, bu misyonda çalışan insanlarımızı büyük ölçüde tehlikeye atardı. Taliban açık bir şekilde, iş birliğini 1 Eylül'de sona erdireceğini söyledi. Bildiğiniz gibi, DEAŞ/K'nin de ciddi ve giderek artan tehditleriyle karşı karşıyaydık. Daha uzun süre kalmak, askerlerimiz için daha da tehlikeli hale gelirdi ve tahliye edebileceğimiz kişi sayısı önemli ölçüde değişmezdi."