ABD’de iç savaş her zamankinden daha da yakınken, 6 Ocak Capitol saldırısının yargılanmalarına devam ediliyor.

Federal Yargıç Amy Berman Jackson, Irak'ta Ulusal Muhafız Ordusunda görev yaparken travmatik beyin hasarı geçiren 52 yaşındaki Mark Leffingwell’i iki yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırdı. Leffingwell 2 bin dolarlık tazminat ödeyecek ve 200 saatlik toplum hizmetinin yanı sıra hapse gönderilebilir. Eski ordu mensubu, memurlara saldırmak, direnmek veya engellemekten suçlu olduğunu kabul etti.

Mark Leffingwell

Savcılar, Leffingwell'in Capitol saldırısından bir gün evvel Seattle'daki evinden Philadelphia'ya uçtuğunu ve o zamanki Başkan Donald Trump'ın 6 Ocak'ta Ellipse'deki mitingine katılmak için bir arkadaşıyla birlikte araba kullandığını açıkladı. Leffingwell, Capitol'e yapılan saldırıya başladıktan yaklaşık bir saat sonra katıldı. Eski ordu mensubu, Senato Batı Kanadı’nda, protestoları yatıştırmaya çalışan güvenlik memurları, “Çalmayı ve yıkmayı durdurun” deyince Capitol’ü basan ABD vatandaşları sakinleşmeye başladı tam o esnada Leffingwell, "Geri çekilirseniz, asla geri dönemezsiniz!" diye bağırdı. Mahkeme kayıtlarına göre hâdise bu şekilde cereyan ediyor. Daha sonra da tutuklandı, isyan sırasında gözaltına alınan birkaç isyancıdan biriydi Leffingwell. Federal savcılar, saldırı için 27 ay hapis cezası önerdi.

Mahkemeye yaptığı kısa açıklamada Leffingwell, pişmanlığını dile getirdi.

"Keşke geri dönebilsem ve bunun olmamasını sağlayabilseydim" dedi.

Birkaç arkadaşı ve ailesi, yargıca mektuplar yazarak, onu "düşünceli, dürüst ve iyi bir Amerikalı" olarak nitelendirirken, güçlü bir çalışma etiğine sahip olduğunu söyledi.

Savcılar, eski ordu mensubunun sağlam bir yargıya sahip olduğunu ve travmatik beyin hasarına rağmen eylemlerinden sorumlu olduğunu söyledi. Bir hükümet avukatı, polisle karşılaşğında "ne yaptığını çok iyi biliyordu" dedi.

Kaynak: ABC News