The Washington Post’un yaptığı habere göre ABD’nin enflasyon oranları kontrolden çıkma noktasına geldi. Koronavirüsteki dalgalanmalar, tedarik zinciri sorunları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve tüketici harcama modellerindeki dramatik değişim gibi faktörler yükselişi tetikledi. Konut fiyatları başlangıçta yükseldi, çünkü pandemi insanların yaşamak istedikleri yeri değiştirmişti. Kiralık araba fiyatları kısmen arttı, çünkü turizm düştüğünde şirketler filolarını sattı. Tüm bu süreçler sonunda, ülkenin ekonomik ve politik temellerini sarsan çok daha geniş bir felakete yol açtı.

19 Temmuz 2021'de Başkan Biden, gazetecilere fiyat artışlarının "geçici olmasının beklendiğini" söyleyerek kalıcı enflasyon riskini küçümsemişti. Bu ay ise Biden, fiyatları dizginlemeyi "en büyük iç önceliği" olarak nitelendirdi.

Amerikalıların satın aldığı hemen hemen her şeyin fiyatları -gaz, bakkaliye, konut, araba, kıyafet, hatta TV- son iki yılda arttı. On yıllardır neredeyse hiç fark edilmeyen enflasyon, aniden çoğu insanın ekonomiyle ilgili en büyük endişesi haline geldi.

Yönetimin başlangıçtaki duruşuna rağmen, Beyaz Saray seçmenlerin artan fiyatlardan duyduğu rahatsızlığı kabul etmek zorunda kaldı. Biden, 10 Mayıs'ta "Her Amerikalının enflasyonu çok ciddiye aldığımı ve bunun benim en büyük iç önceliğim olduğunu bilmesini istiyorum" dedi. Yine de, nedenlerin yönetiminin maliye politikasıyla ilgisi olmadığı konusunda ısrar ediyor. "Bugün gördüğümüz enflasyonun önde gelen iki nedeni var. Enflasyonun ilk nedeni yüzyılda bir görülen bir salgın diğer ise Bay Putin'in Ukrayna'daki savaşı." dedi.