20 Ocak’ta göreve başlayan Trump’ın başı Amerikan bürokrasisi sebebiyle dertte. Trump, istediği bakanları atayamadı. Başkanlık emri yargıya takıldı. Sağlık reformu düzenlemesinden vazgeçmek zorunda kaldı.

“Amerika’yı yeniden büyük yapmak”  sloganıyla Başkan seçilen Donald Trump, vaat ettiği şeyleri yapamıyor ve yürütmenin başı olarak epey zorlanıyor. Göreve geleli henüz bir ay bile olmamışken, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn Rusya konusunda Başkan Yardımcısını yanılttığı iddiaları üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Trump’ın damadı Jared Kushner Rusya ile ilişkileri yüzünden Senato önünde ifade vermeye çağrıldı. Kendi partisi Cumhuriyetçi Parti’nin senatörleri onay vermediği için istediği kişiyi bakan olarak atayamadı. ABD’ye girişleri kısıtlayan başkanlık emri yargıya takıldı. Trump önemli seçim vaatlerinden biri olan sağlık sigortası reformunu gözden geçirmeyi gerçekleştiremeyeceğini de ilân etmek zorunda kaldı.

ABD’de Başkanlar birlikte çalışmak istediği bakan, büyükelçi ve yüksek mahkeme yargıcını aday olarak gösteriyor. O adaylar da önce ilgili Senato komitesinde sorguya alınıyor, sonra da komiteler adayları uygun buldukları ya da bulmadıkları yönünde Senato’nun genelini bilgilendiriyor. Senato’da oylama yapılıyor ve basit çoğunluğun onay verdiği aday görevine başlayabiliyor.
Şu anda ABD Senatosunda Trump’ın partisi Cumhuriyetçiler 52 sandalye ile çoğunlukta. Ama bu senatörler, Trump’a atamalarda sorun çıkarmaktan çekinmediler. Ayrıca bu zorluğu gören Trump’ın adayları da başkanlarına sadakatten taviz verdi.

Mesela, Trump Rusya ile iyi ilişkiler kuracağını ve İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı iptal edeceğini vaat etmişti; ancak Savunma Bakanlığına aday gösterdiği James Mattis, Rusya’nın NATO’yu bölmeyi amaçladığını ve hâlâ ABD için önemli bir tehdit olduğunu söyledi. İran ile anlaşmaya da sadık kalınması gerektiğini anlattı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Baş stratejisti Steve Bannon, Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki görevinden alındı. İlk olarak Bloomberg’ın bildirdiği Bannon’un görevden alınması, Beyaz Saray tarafından teyit edildi. Bannon, Ağustos 2016’ta Trump’ın seçim kampanyasının CEO’su olmuştu. Bannon’un neden görevden alındığı bilinmiyor.

Seçim kampanyası sırasında iklim değişikliğinin kanıtlanmamış olduğunu öne süren Trump’ın aksine, Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson Senato komitesindeki onay oturumunda bu konunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Trump ile Rusya konusunu konuşmaya fırsatı olmadığını da açıkladı.

Trump’ın başka önemli bir seçim vaadi de Meksika sınırına duvar çekmekti. İç Güvenlik Bakan adayı John Kelly, Senato onay oturumunda, böyle bir duvarın işe yaramayacağını söyledi.
Anlayacağınız ABD’ye de bir referandum lâzım!..