Intel'in Çin'deki çip üretimini hızlandırma çabalarına ABD Başkanı Joe Biden hükümetinden itiraz geldi.

Dünyanin belki de bir numaralı çip üreticisi Intel, Çin'deki bir Chengdu fabrikasında silikon devre levhası yapmayı teklif etti ve bu fabrikanın da 2022'nin sonuna doğru üretime başlayabileceğini söyledi. Ancak Intel'in planları, “güvenlik sorunları” sebebiyle Beyaz Saray yetkilileri tarafından pek de desteklenmedi.

Intel'in üretimi hızlandırmak için hükümetten fon desteği alması gerektiğinden, yönetimin görüşü Intel'in ilerleme yolunda ciddi bir engel. Bloomberg'in belirttiği üzere Intel, hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra şu anda Çin'de silikon devre levhası üretme "planı" olmadığını ve bunun yerine "başka çözümler" düşüneceğini aktardı.

Biden süre önce, hükümetin Çin merkezli Huawei ve ZTE markalarını kullanmasına kısıtlamalar getiren ve her iki şirketi de ulusal güvenliğe tehdit olarak etiketleyen Trump döneminden kalma mevcut politikalar hakkında konuşmuştu. Biden'ın yeni imzaladığı mevzuat ile birlikte de bu iki markanın Federal İletişim Komisyonu'ndan (Federal Communications Commission) lisans alması engellenmiş oldu. Bunlara ek olarak, Biden daha önce bilgisayar korsanlığı araçlarının Çin'e satışına kısıtlamalar getirerek, ABD’nin Çin’de bulunan bazı şirketlere yatırım yapmasına da kısıtlamalar getirmişti.