Joe Biden'ın yönetimi 2023 bütçe teklifiyle beraber ABD'de serveti 100 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 20 bin vergi mükellefini kapsama almayı amaçlıyor.

Warren Buffett, Tesla CEO'su Elon Musk ve Amazon kurucusu Jeff Bezos gibi milyarderler yeni kanundan etkilenenler arasında yer alacak.

E. Musk & J. Bezos

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Bu yaklaşım en zengin Amerikalıların herkes gibi vergi ödediği ve gelirlerinin onyıllar boyunca verimsiz bir şekilde tutulmasının engellendiği anlamına geliyor" denildi.

Fikir, süper zenginlere ek vergi getirmeye yönelik uzun bir süredir devam eden girişimlerin sonuncusu. Girişimler bugüne kadar, hedeflediği süper zenginlerden önce Washington'da ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

Danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'un tahminlerine göre, ABD'de serveti 100 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 20 bin 600 kişi var.

Beyaz Saray, 10 yılda bu tedbirden elde edilmesi beklenen 360 milyar doların yarısından fazlasının, ülkenin yaklaşık 700 milyarderinin vergi ödemelerinden sağlanacağını açıkladı.

Tesla CEO'su ve dünyanın en zengin kişisi Elon Musk, geçen yıl benzer bir teklifin gündeme gelmesi üzerine Twitter'da, "Sonunda başkalarının parası biter ve sizin peşinize düşerler" demişti

University of California Berkeley'den ekonomist Gabriel Zucman'ın analizine göre Biden'ın önerisi, serveti 280 milyar doları geçen, yedi çocuk babası Elon Musk'ın 10 yılda mevcut sisteme göre 50 milyar dolar daha fazla vergi ödemesini öngörüyor.

Biden yönetimi süper zenginlerden elde edilecek geliri güvenlik alanında kullanılacağını açıkladı.

Baranhaber/BBC