İki dakikalık konuşması sırasında gazetecilerden soru almayan aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro, ne yenilgiyi açıkça kabul etti ne de sonuçları reddetti. Seçimlerden önce yaptığı açıklamalar ve destekçilerinin gösterileri nedeniyle Bolsonaro’nun seçim sonuçlarını tanımayacağı ve Lula’nın başkanlığına itiraz edeceği iddiaları gündemdeydi.

“Hayallerimiz devam ediyor”

“Hayallerimiz devam ediyor” diyen Bolsonaro, kendisinin ve partisinin temsil ettiği değerleri bir kez daha anlattı. Çok az bir farkla kendisini yenen rakibi Lula hakkında tek bir kelime etmeyen Bolsonaro, ülke genelinde kamyonlarla yolları kapatan ve protesto gösterileri düzenleyen destekçilerine de seslendi.

Eylemcileri ve gösterileri “popüler hareketler” olarak nitelendiren Bolsonaro, söz konusu eylemleri “seçim sürecinde biriken öfke ve adaletsizliğin meyvesi” olarak tanımladı. Barışçıl gösterilerin her zaman memnuniyet ile karşılanacağını belirten Bolsonaro, “Bizim yöntemlerimiz, toprak işgal eden, mülkiyete saygı göstermeyen solun kullandığı yöntemlerle aynı olamaz” dedi.

Lula’nın zaferi ile sonuçlanan seçimlerin ardından Bolsonaro’nun destekçileri 342 noktada kamyonlarıyla otoyolları kapatmışlardı.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Başkanı Alexandre de Moraes, Bolsonaro destekçilerinin kurduğu barikatların ulusal güvenlik için bir risk oluşturduğunu söylemiş ve bunların kaldırılmasını emretmişti. Ancak Brezilya polisi, 250 farklı noktada süren eylemleri dağıtmakta zorlanıyor. Söz konusu eylemler, gıda tedarik zincirlerini etkiliyor ve önemli ölçüde aksamalara neden oluyor.