Amerikan medyasına göre gizliliği kaldırılan CIA genel müfettişi raporları, bir istismar modeli ve federal savcıların teşkilat personelini sorumlu tutmama eğilimini tekrarladığını gösteriyor.

CIA, son 14 yılda, kendi çalışanlarının ve sözleşmeli personelinin en az 10'unun çocukları da içeren cinsel suçlar işlediğine dair gizli, güvenilir kanıtlar topladı.

Bu olayların çoğu kovuşturma için yargı makamlarına havale edilmiş olsa da, içlerinden sadece biri tek bir suçla itham edildi.

Savcılar, davaların geri kalanlarını kurum içinde ele alınmak üzere CIA'ye geri gönderdi.

Bu da çok az kişinin iş kaybının ötesinde cezai bir sonuçla karşı karşıya kaldığı anlamına geliyor.

Teşkilatta, çocukları da kapsayan cinsel suçların ele alınışı ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi gibi diğer federal kurumlardan farklılık gösteriyor.

CIA çalışanları, olası davaların devlet sırlarını açığa çıkaracağı endişesiyle teşkilatın personeli hakkında kovuşturma yapılmasına izin vermeyerek direndiğini söylüyor.

Bilgiler, BuzzFeed tarafından Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası yoluyla elde edilen yüzlerce kurum içi rapora dayanıyor.

Örneğin bir çalışan, 2 ve 6 yaşında çocuklarla cinsel ilişkiye girdi. Ardından işten kovuldu.

İkinci bir kurum personeli, genç kızların anneleri tarafından çekilen üç müstehcen videosunu satın aldı. Bu durum ortaya çıkınca istifa etti.

Üçüncü personel, göreve çıktığında çocukların cinsel istismar edildiği bin 400 video izledi. Bu kişiye nasıl bir ceza verildiği kayıtlarda yer almıyor.

Çocuk gibi davranan bir FBI ajanıyla cinsel ilişki ayarlayan bir sözleşmeli personelin sözleşmesi feshedildi.

Bu belgelerde adı geçen kişilerden yalnızca biri, bir suçla itham edildi.

CIA, medyadan gelen soruları yanıtsız bırakmakla birlikte, sadece 'personelin işlemiş olabileceği suçlarla ilgili iddiaların ciddiye alındığını' bildirmekle yetindi.

Çocuk istismarları ve istismar görüntüleri izleme dahil cinsel içerikli suç işleyenler diğer kurumlarda da ortaya çıkarıldı.

Kasım 2009'da, Savunma Bakanlığı onlarca Pentagon personelinin veya sözleşmeli personelin bu tür görüntülere sahip olduğunu kabul etti.

İstihbarat Topluluğu Genel Müfettişi, 2014 yılında Amerika'nın casus uydularını denetleyen Ulusal Keşif Ofisinden iki yetkilinin, yalan makinesi testleri sırasında çocukların cinsel istismara uğradığı görüntüleri izlediklerini kabul ettiğini ortaya çıkardı.

Bu arada CIA'ye ait belgeler, iç müfettişlerin çocukları da içeren cinsel suçların kanıtlarını ortaya çıkardığını, ancak federal savcıların hiçbir suçlamada bulunmadığını gösteriyor.

Ayrıca yayınlanan belgelerde CIA personelinin adı ya da hangi görevde olduğu belirtilmiyor.