ABD'nin eski başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021'de düzenlenen Kongre baskınıyla ilgili Temsilciler Meclisi bünyesinde yapılan dava hakkında "tam bir düzmece" dedi.

Trump yayımladığı 12 sayfalık açıklamasında, soruşturmanın Amerikalıların dikkatini Demokratların liderliğindeki "feci" yönetimden uzaklaştırmak için yürütüldüğünü söyledi.

Kongre'de Demokratların öncülüğünde oluşturulan komitede görülen duruşmalarda, Donald Trump'ın Kongre baskınını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı öne sürülmüştü.

Pazartesi günü yapılan duruşmada, Trump'ın danışmanları arasında mağlubiyetle biten seçim sonuçlarını kabul edip etmeme konusunda görüş ayrılıkları olduğuna dair ayrıntılı kanıtlar da sunulmuştu.

Seçimlere usulsüzlük karıştığı yönündeki asılsız ve doğru olmayan iddiaları ortaya atan Başkan Donald Trump'ın çağrısıyla 6 Ocak 2021'de başkent Washington DC'de binlerce kişi toplanmıştı.

Trump, Beyaz Saray önünde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz" demişti. Ardından kalabalık, Kongre binasına baskın düzenlemişti.

Terörle mücadele uzmanından Kongre baskınına dair bir görüş

Terörle mücadele uzmanı James Kitfield Yahoo News’e verdiği röportajda ABD kongresinin iç savaşın ayak sesleri olduğunu söylemişti.

Kitfield şunları söylemişti: “6 Ocak’ta Kapitol’ü yağmalandıktan ve Kongre üyelerini canlarıyla tehdit ettikten sonra, binanın geniş basamaklarından, aşırı sağcılığın mitolojik sembolleriyle beraber ellerini kollarını sallayarak indiler. Birçoğu, hükümetin ‘derin devlet’ bürokrasisindeki şeytana tapan pedofililere karşı savaş verdiği yönündeki ateşli bir komploya inanan, QAnon ile bağlantılı ‘fırtınadaki biniciler’ mensubu olduğunu gösteren gömlek giyiyordu. Neo-Nazilerin ve anti-Semitlerin ezici çoğunluğunu oluşturduğu beyaz kalabalıkta, ‘Auschwitz Kampı’ kazağı giyen bir adam da vardı. Irkçılar, isyancı konfederasyon bayrağını yeniden yükseltti ve protestocular kongre binasında bu bayrakları salladılar.

Başkan Trump’ın Beyaz Saray’dan isteksiz bir şekilde ayrılışına sadece günler kala, demokrasinin kalesine saygısızlık yapan çetenin cüreti, birçok yorumcu tarafından utanç verici bir norm kırılması ve geleneğin parçalanması neticesinde bir dönemin sonuna geldiğini hissettirdi. Fakat 11 Eylül’den beri tam 20 yılını yurtdışındaki şiddet yanlısı grupları yakından takip etmeye ve bunlarla mücadele etmeye ayıran terörle mücadele uzmanlarına göre manzara tamamen farklı görünüyor: Şu sıralar yaşananlar, bir Amerikan ayaklanmasının ayak sesleri…”

“Daha derin bir problemle karşı karşıyayız!”

“Emekli asker General Stanley, McChrystal zamanında Irak Ortak Özel Harekat Komutanlığı’nın ve Afganistan’da Taliban ve el-Kaide’ye karşı savaşan tüm Amerikan ve müttefik askerlerinin komutanıydı. McChrystal Yahoo News’e “Ben, bunun benzeri dinamikleri el-Kaide’nin hayattan beklentisi az olan, bütün kızgın genç Arapların güçlü bir lideri takip ettiği ve o liderin onları şiddeti meşru gören bir ideolojiyi benimsemeye yönlendirdiği Irak’a yayılmasında gördüm. Bu şimdi Amerika’da oluyor.” dedi. Radikal bir grup vatandaşın İç Savaş’tan sonra güneyde kök salan eski “Kayıp Dava” anlatısını yansıtan katı bir anlayışla ülkeye baktığını belirtti. McChrystal, “Başkan Trump yalnızca çalınan bir seçim yüzünden kaybettiklerini belirten ‘Çalmayı Durdur’ sloganıyla ‘Kayıp Dava’ anlatısını güncelledi. Bu insanları elinde tutmak ve toplumda hak ettiği yerden alıkoymak tek çareydi.” dedi ve ekledi: ‘Bu onlara daha da radikalleşmeleri için meşruiyet sağlıyor. Bu radikalleşme sürecinde zannedilenden çok daha ileride olduğumuzu düşünüyorum, ülke olarak çoğu Amerikalının düşündüğünden daha derin bir problemle karşı karşıyayız.”

“Eski ordu mensupları baskında”

“Eski ordu mensuplarının 6 Ocak’ta Kapitol’e yapılan saldırıya iştirak ettiği, geçtiğimiz hafta Kapitol’ün içinde askerî teçhizatlı olarak plastik kelepçe sallarken fotoğraflanan emekli hava Yarbay Larry Rendall Brock Jr.’ın tutuklanması ve eski asker Ashli Babbitt’in kavga sırasında polis tarafından vurularak öldürülmesiyle ortaya çıktı. ABD ordusunun bazıları muvazzaf asker olmak üzere darbe teşebbüsüne katılan 25 kişiyi soruşturduğu iddia ediliyor. Ayrıca, Rocky Mount Polis Departmanından Virginia’da görevli polis memurları Jacob Fracker ve Thomas Robertson da vazife dışındayken Kapitol’e yasadışı saldırıda bulunmaktan tutuklandı.”

İsterseniz tercüme ettiğimiz bu haberin devamını şuradan okuyabilirsiniz.